Začalo Benátské bienále, Zlatého lva získala Litva

11. 5. 2019ČTK Infoservis

V Benátkách dnes začal 58. ročník bienále, prestižní přehlídky současného výtvarného umění. Hned na úvod mezinárodní porota udělila ceny Zlatý lev pro nejlepšího umělce i pro nejpůsobivější expozici z jednotlivých vystavujících zemí. Získali je americký filmař a uznávaný tvůrce videoartu Arthur Jafa a litevský pavilon, který díky práci tří umělkyň pravidelně ožívá představeními plážové opery o plíživém konci světa.

Porota pod vedením Stephanie Rosenthalové, ředitelky berlínské galerie Martin-Gropius-Bau, vybrala z osmi desítek tvůrců vystavujících v rámci hlavní expozice Jafův film nazvaný The White Album (Bílé album) pojednávající o rasismu a násilí. Kromě toho udělila ještě Stříbrného lva pro nejlepšího slibného mladého umělce Kypřance Harise Epaminondaové.

Kromě jednotlivců vybraných letošním kurátorem Američanem Ralphem Rugoffem vystavuje až do listopadu v Benátkách řada umělců i v rámci jednotlivých národních expozic. Česko letos reprezentuje dvaadevadesátiletý sochař Stanislav Kolíbal.

Zlatého lva pro nejlepší vystavující zemi porota přiřkla Litvě, která diváky ohromila ještě před oficiálním zahájením bienále. Pobaltská země se prezentuje v jednom z benátských paláců operní performancí nazvanou Sun&Sea (Marina), která vznikla ve spolupráci tří umělkyň: režisérky Rugile Barzdžiukaitéové, autorky divadelních her Vaivy Grainytéové a hudební skladatelky Liny Lapelytéové. Zpěvohra se odehrává na pláži, na kterou návštěvníci shlížejí z výšky, a mohou tak pozorovat opalující se rekreanty v plavkách, kteří relaxují u moře a u toho během jednotlivých árií přemítají nad drobnostmi, které jim kazí život.

Porotci ocenili experimentální formu, kterou Litva upozorňuje na palčivá ekologická témata, aniž by sklouzla k poučování, strašení nebo patosu. Zpěváci, kteří lamentují nad nedostatkem sněhu na Vánoce nebo nad lidmi, kteří odhazují odpadky, podle umělkyň mají diváky upozornit na to, že každá krize začíná nenápadně. A také na to, že svět může skončit v troskách kvůli tomu, že jeho obyvatelé odvracejí zrak a nejsou ochotni slevit ze svého pohodlí a lenosti.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK