Sbohem, pane ministře - koncert na podporu petice za odvolání ministra Antonína Staňka

David Koller Band & Bára Poláková, Tata Bojs a další hudebníci vystoupí v pondělí 20. května od 18 hodin v proluce Muzea umění Olomouc na koncertu podporující petici www.nekulturniministr.cz. Unikátní prostor, který byl více než půl století pro veřejnost uzavřen, ožije protestem proti počínání Antonína Staňka na postu ministra kultury České republiky.

Ještě nikdy v polistopadové historii se žádný ministr nechoval tak nepřátelsky k institucím, které ministerstvo kultury zřizuje, jako právě Antonín Staněk. Tento protestní koncert je vyjádřením vůle po jeho odvolání z důvodu nekompetence a selhání ve funkci nejvyššího vládního představitele pro oblast kultury. „Politická zvůle, kam oko dohlédne! Když to člověk zažije na vlastní kůži, tak ví, kolik energie se musí na spravedlivý boj použít, aniž by měl záruku, že to dobře dopadne! Podporuji zaměstnance olomouckého Muzea umění! Cítím s Vámi!“ napsala pěvkyně Dagmar Pecková, která bude jednou účinkujících.

Kromě Dagmar Peckové přijedou podpořit Muzeum umění Olomouc, autory petice z Centra pro současné umění DOX i všechny příznivce kultury tyto kapely

a interpreti:

Tata Bojs

ASPM Jana Spáleného

David Stypka & Bandjeez

Nylon Jail

David Koller Band & Bára Poláková

Koncert zahájí ředitel DOX Leoš Válka a v jeho průběhu vystoupí s krátkými projevy další známé osobnosti z řad signatářů petice.

Velké poděkování patří kapelám, které odehrají koncert v Olomouci bez nároku na honorář. Navíc někteří účinkující museli kvůli narychlo zorganizované akci měnit již dohodnutý program. Náklady na financování technické podpory neponese Muzeum umění Olomouc, ale sponzoři i někteří zaměstnanci Muzea umění.

Vstup na koncert bude zdarma.

Muzeum umění Olomouc | Patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice, a to nejen z hlediska počtu spravovaných sbírkových předmětů (cca 185 000), ale také po stránce odborného záběru a výstavního programu. Výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost představuje ve třech objektech: Arcidiecézní muzeum Olomouc (16 výstavních sálů a 300 uměleckých skvostů z 11. až 18. století, trezorové poklady olomouckých arcibiskupů, národní kulturní památka Přemyslovský hrad), Muzeum moderního umění (výtvarná kultura 20. a 21. století v 5 výstavních sálech, dlouhodobé tematické expozice moderního umění, krátkodobé výstavy významných současných umělců z ČR i zahraničí) a Arcidiecézní muzeum Kroměříž (Správa, ochrana a prezentace sbírek Arcibiskupského zámku v Kroměříži, které se řadí k nejhodnotnějším kolekcím svého druhu ve světovém měřítku).