Ministr kultury podal trestní oznámení také na dva ředitele MUO

25. 4. 2019ČTK Infoservis

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) podal trestní oznámení na kromě již bývalého ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta také na dva bývalé ředitele Muzea umění v Olomouci. Jde o odvolaného Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala, řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl. Zatloukal, který vedl muzeum 23 let a řadí se mezi přední historiky umění, dnes odmítl, že by se za jeho vedení stalo v muzeu cokoliv nezákonného. Soukupovu reakci ČTK zjišťuje.

Dosavadního ředitele muzea Michala Soukupa odvolal ministr Staněk ve čtvrtek společně s ředitelem NGP Jiřím Fajtem. Zdůvodnil to tím, že pochybuje o jejich schopnosti vést galerii a muzeum hospodárně, poukázal na výsledky kontrol v obou institucích. Ve stejný den oznámil, že na Fajta podal dvě trestní oznámení. Uvedl tehdy, že třetí se připravuje, ale nesdělil, na koho bude podáno. Fajt i Soukup ministrovy důvody pro odvolání odmítli.

Ministr řízením Muzea umění v Olomouci pověřil do výběrového řízení dosavadního Soukupova zástupce Ondřeje Zatloukala, který je zároveň synem historika umění a bývalého ředitele muzea Pavla Zatloukala.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK