TOP týdne 8.–14. 4. 2019

Národní galerie dohodla spolupráci s Centre Pompidou, guvernér São Paula navrhuje škrty v podpoře kultury, na Kubě pokračuje perzekuce nezávislého umění a slovenská ministryně kultury Laššáková slíbila podpořit bratislavskou Kunsthalle.

1/ Ředitelé Národní galerie a Centre Pompidou uzavřeli memorandum o spolupráci

Centre Pompidou

V pondělí 8. dubna v Paříži podepsali Jiří Fajt a Serge Lasvignes „smlouvu o smlouvě budoucí“. Jasnější obrysy tak dostává předsedou vlády Andrejem Babišem masivně protežovaná spolupráce mezi NG a pařížským Centre Pompidou. Podepsaný dokument má povahu memoranda bez závazných dat, jmen a způsobu financování. Přesto Fajt uvedl, že první výsledky spolupráce budou viditelné již příští rok ve formě drobnějších akcí. Mezi nimi vynikne setkání ředitelů muzeí a odborníků ze střední a východní Evropy specializujících se na moderní a současné umění. Za českou stranu bude spolupráci zaštiťovat ředitel Sbírky moderního a současného umění Michal Novotný. V roce 2021 by měl Salmovský palác hostit výstavu představující výběr toho nejlepšího ze sbírek partnerské instituce. Premiér Babiš se však nevzdává myšlenky otevřít v Praze pobočku pařížského muzea.

2/ São Paulo škrtne čtvrtinu výdajů na kulturu

Pinacoteca v São Paulo, foto wikipedia commons

Nový guvernér státu João Doria, někdejší primátor São Paula, byl zvolen jako výrazný podporovatel nového brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, ačkoliv býval spojen se sociálně-liberální stranou (PSL) a profiloval se jako podnikatel plánující řídit stát jako firmu (sic!), nikoliv politik. V rámci úspor nyní navrhl snížení rozpočtu kulturním institucím, jež mají ve státě nejvyšší zastoupení z celé Brazílie, o 23 %. Patří mezi ně Pinacoteca, nově otevřené Museu Afro Brazil a další. Jejich zástupci již vydali prohlášení varující před propouštěním, uzavřením části stálých expozic, omezením doprovodných a edukačních programů nebo otevírací doby. Guvernér však ujišťuje, že k žádnému omezení provozu nedojde, neboť se ještě bude pečlivě rozhodovat, kde konkrétně se bude šetřit.

3/ Na Kubě pokračuje perzekuce nezávislého umění

Od prosince na Kubě začal platit represivní zákon č. 349 výrazně zasahující do již tak omezených svobod uměleckého vyjádření v zemi. Kvůli nařízení je prakticky nemožné vytvářet umění bez podpory vládnoucího režimu, natož se vůči němu kriticky vyjadřovat. V pátek v Havaně začal 13. ročník státem organizovaného bienále, před nímž represe ještě narostla. Do země nebyla vpuštěna umělkyně a aktivistka Coco Fusco, která pobývá ve Spojených státech. Kvůli podpoře alternativního bienále organizované Muzeem politicky nehodícího se umění ve staré Havaně byl uvězněn Luis Manuel Otero Alcántara. Kubánští umělci se tak snaží o solidaritu mezi sebou a upozorňují na lidskoprávní problémy ve své zemi.

4/ Kunsthalle v Bratislavě se stane samostatnou institucí

Slovenská ministryně kultury Ľubica Laššáková se v pondělí na půdě Vysoké školy výtvarných umění zúčastnila diskuze o buducnosti Kunsthalle. Ta nyní sídlí, jako součást Slovenské národní galerie, v Domě umění, který čeká velká rekonstrukce. Po jejím skončení zde má za evropské peníze vzniknout Kreativní centrum. Dosud však není jisté, kde Kunsthalle, jež má být od 1. ledna příštího roku samostatnou institucí, bude sídlit. Ministryně byla pod silným tlakem široké odborné a umělecké veřejnosti, která se obávala, že se výstavní galerie zcela zruší. Vzniknout má pracovní skupina řešící budoucí samostatné fungování instituce.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.