Nový útvar architekta v Jihlavě má pomoci kultivovat město

22. 3. 2019ČTK Infoservis

Jihlava má nově útvar městského architekta, slibuje si od něj zlepšení podmínek pro estetický a funkční rozvoj města. Do útvaru přešli tři odborníci, kteří zatím na radnici působili na jiných pozicích. Připravit by měli i jasná pravidla pro investory, kteří chtějí ve městě něco podnikat. Náměstek primátorky Vít Zeman (Žijeme Jihlavou!) do budoucna nevyloučil personální posílení tohoto útvaru.

"Zjistíme, jak si to všechno sedne, ta práce. Předpokládám, že v průběhu volebního období bude ten útvar ještě posilovat," uvedl Zeman. Získat nějakou uznávanou osobnost v oboru podle něj ale není snadné, protože by jí přijetím tabulkového úřednického platu výrazně klesly příjmy. "Najít odborníky a umět je zaplatit je bohužel největší problém všech měst," podotkl.

Otázku, jak bojovat s devastací veřejného urbánního prostoru, řeší podle Zemana v posledních letech řada měst. Jihlavští radní schválili změnu organizačního řádu umožňující vznik útvaru městského architekta ve čtvrtek. Pracovat v něm budou architekti Aleš Stuchlík a Tereza Kafková, tým doplní Marcela Nováková, která má podle náměstka zkušenosti s prováděním staveb.

Nový útvar bude spadat pod primátorku, převezme část kompetencí z odboru rozvoje města a samosprávnou činnost úřadu územního plánování. Fungovat bude jako poradní orgán pro investory, stejně jako pro vedení města.

Počet úředníků tohoto padesátitisícového města se tím nezmění. Pracovních pozic je nyní na jihlavském magistrátu 396.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK