Londýnské muzeum vrátilo Etiopii vlasy krále ukradené v 19. stol.

21. 3. 2019ČTK Infoservis

Londýnské vojenské muzeum předalo Etiopii vlasy etiopského vladaře ukradené během britské invaze před 150 lety. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Koženou krabičku s vlasy etiopského krále Tewodrose II. převzala ve středu v Londýně etiopská ministryně kultury, turistiky a sportu Hirut Kassawová. Vlasy budou o víkendu přepraveny do Etiopie a uloženy v královské hrobce v klášteře na severu země.

Kassawová ve středu ocenila "odvážné a zásadové" rozhodnutí muzea královy pozůstatky vrátit. Vyzvala zároveň i další britské instituce, aby vrátily artefakty zabavené během výpravy z viktoriánské doby. "Pro Etiopany to nejsou jen artefakty a poklady, ale tvoří základní součást existenční struktury Etiopie a její obyvatel," prohlásila ministryně.

O navrácení královských korun, náboženských klenotů a významných rukopisů žádají Británii také další státy a aktivisté. Například Řecko požaduje vrácení známých skulptur z chrámu Parthenón, které jsou nyní uloženy v Britském muzeu.

Británie zahájila invazi do Etiopie (tehdejší Habeš) v roce 1867, aby zachránila skupinu zajatých evropských misionářů, dobrodruhů i úředníků, včetně britského vyslance. Král Tewodros II. je nechal zadržet po sérii diplomatických rozmíšek. Vladař po své porážce britskými vojsky spáchal sebevraždu. Vojáci jako suvenýr odnesli údajně i kusy jeho oblečení, které strhali z těla mrtvého krále.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK