TZ: Meziprůzkumy / sbírka AJG 1300 - 2019

Meziprůzkumy / sbírka AJG 1300 - 2019 / kurátoři: Hynek Látal, Martin Vaněk / Alšova jihočeská galerie / Hluboká nad Vltavou / 23. 3. 2019

V sobotu 23. 3. 2019 ve 14:30 hodin bude vernisáží slavnostně zahájena reinstalace stálé expozice s názvem Meziprůzkumy / sbírka ajg 1300-2019. Hlavní myšlenkou obměny expozice zůstává prezentace toho nejlepšího ze souboru památek středověkého umění společně s českým moderním uměním nejen 20. století. V rámci expozice bude také představena multimediální intervence s názvem MADRE současného italského umělce Rubena Montiniho. Tématem této instalace bude mateřství.

Začátek vernisáže: sobota 23. 3. 2019 ve 14:30 hodin

Místo konání: Zámecká jízdárna Alšovy jihočeské galerie, 373 41 Hluboká nad Vltavou

Konání výstavy: od 24. 3. 2019 / denně 9:00 – 18:00 hodin

Mapa s vyznačeným místem konání vernisáže: https://mapy.cz/s/2oBFF

Alšova jihočeská galerie bude i v roce 2019 pokračovat v pravidelném ročním cyklu obměn stálé expozice Meziprůzkumy, která v sobě zahrnuje to nejlepší ze sbírek instituce napříč epochami, žánry a médii. V pořadí již čtvrtá verze stálé expozice, jež si vypůjčila své jméno z díla české spisovatelky a někdejší kurátorky AJG, Věry Linhartové, bude tentokrát více, než tomu bylo doposud, zaměřovat svou pozornost na středověké umění společně s uměním klasické české moderny 1. poloviny 20. století. Chybět nebudou ani díla vybraných regionálních autorů, která budou představena v širším kontextu. Expozici obohatí pravidelná intervence současného umělce. Spolupráce byla tentokrát navázána s Rubenem Montinim (IT, Verona), jenž vytvoří multimediální instalaci složenou z videí, performance přímo v době vernisáže a série fotografií. Tématem této instalace bude mateřství.

Cílem expozice je zprostředkovat návštěvníkům prožitek nejen ze setkání se zcela výjimečnými uměleckými díly dávné minulosti, ale i s těmi, která vznikla nedávno. Autoři expozice, jejichž výběr děl je mnohdy subjektivní a intiutivní, jsou přesvědčeni, že nezáleží ani tak na samotném stáří uměleckého díla a jeho postavení v dějinách umění, ale spíše na jedinečnosti souvislostí jeho vzniku, konkrétní výtvarné působivosti a obsahu, který díla předávají. Ve středu zájmu expozice není samotné dílo, nýbrž komunikace s divákem.

Ruben Montini (*1986 Oristano, IT) vystudoval Akademii výtvarných umění v Benátkách, Manchester Metropolitan University a Saint Martin´s College of Art & Design v Londýně. Po studiích ve Velké Británii se usadil v Berlíně, v současnosti žije a pracuje ve Veroně. Dílo Rubena Montiniho se pohybuje na široké škále vizuálních projevů, jejichž těžiště leží především v performance a tělovém designu, z pozice LGBT komunity se věnuje zejména problematice genderu. Jeho tvorba je politicky angažovaná, oscilující mezi tématy osobního prožívání a společenské odpovědnosti. Pracuje s různými médii, v posledních letech však kromě užití vlastního těla pracuje s textilem a textem v různých podobách. Pro intervenci v Alšově jihočeské galerii umělec vytvoří několik zastavení na téma mateřství. Prvním zastavením bude série fotografií „Portrét mé matky jako nejatraktivnější ženy na Zemi“