Centre Pompidou může být v Praze podle Staňka do roku 2021

8. 3. 2019ČTK Infoservis

Pobočka jedné z nejvýznamnějších světových galerií, pařížského Centre Pompidou, by mohla být podle českého ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) v Praze otevřena v letech 2020 až 2021. O přípravách spolupráce mezi Centre Pompidou a Národní galerií Praha dnes s prezidentem francouzské instituce Sergem Lasvignesem jednal Staněk v Paříži. "Na schůzce byl jednoznačně deklarován zájem na získání licence pro ČR a zřízení pozice zvláštního koordinátora pro projekt ze strany českého ministerstva kultury," řekla dnes ČTK mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl.

O úzké spolupráci mezi oběma galerijními institucemi opakovaně mluví český premiér Andrej Babiš. Jednal o tom loni v Praze s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a Lasvignes byl před týdnem v Praze. Odborníci na galerijní a muzejní provoz ale upozorňují, že získat licenci Centre Pompidou je velmi obtížné, mnoho světových muzeí a galerií o to usiluje a většinou samotnému otevření předchází mnohaletá vyjednávání a několikaletý zkušební provoz.

Pobočka Centre Pompidou je od roku 2010 v Metách jako Centre Pompidou-Metz, od roku 2015 je pobočka ve španělské Malaze. Ta za licenci slavné značky platí francouzské centrále přes milion eur ročně. Během své loňské návštěvy Číny oznámil Macron, že se letos otevře pobočka v Šanghaji. Projektu předcházelo pětileté vyjednávání.

Staněk je na třídenní návštěvě Paříže, kde má na programu mimo jiné jednání s vedením UNESCO; navštívil také Centre Pompidou. "Během jednání se potvrdil oboustranný zájem na otevření pobočky Centre Georges Pompidou v Praze, v předpokládaném termínu 2020 až 2021," uvedla Häckl.

"Jsem rád, že francouzská strana vítá jak bližší termín realizace celého projektu, tak navrhla zřízení pozice zvláštního ministerského emisara, což jsem přivítal a rád jsem tento požadavek potvrdil. Moc se těším na naši spolupráci, pro Českou republiku je to mimořádná věc," uvedl Staněk.

NGP pod vedením Jiřího Fajta s Centre Pompidou již spolupracuje, jedním z výsledků byla například loňská velká přehlídka děl Františka Kupky. Partnerství, které se nyní vyjednává, zakotvuje užší spolupráci. Mělo by umožnit prezentaci pařížských sbírek v Praze i možnost vystavování českého umění ve Francii. První prezentací sbírek Centre Pompidou v NGP bude podle Fajta výstava v Salmovském paláci v roce 2021, která představí asi šest desítek pařížských "highlightů".

"Přistoupili jsme k tomu - a je to i v intencích vize Národní galerie - že se nebudeme soustřeďovat jen na území České republiky, ale budeme se snažit stát se referenční institucí pro celý region středovýchodní Evropy. To ostatně od nás francouzská strana očekává," řekl již dříve Fajt.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK