TZ: Lenka Glisníková, Tania Nikulina

Lenka Glisníková, Tania Nikulina / Variations on Relations / kurátorka: Tereza Rudolf / Galerie UM / Praha / 13. 3. – 20. 4. 2019

Vítej doma! Konečně. A vychutnávej přetvářku aranžovaného bezdomoví, kouzelnou formuli vztahů věcí a bytostí. Odpočívej v místě komponovaném pro únik před okolním světem, ale nezapomínej, že se stáváš součástí kompozice. Autorkami v tomto roce druhé výstavy v Galerii UM jsou studentky UMPRUM Lenka Glisníková a Tania Nikulina.

Variations on Relations nabídne prostorovou instalaci, která osciluje na pomezí zhmotněné představy útulného domova a showroomu budoucnosti. Toto hybridní prostředí je kulisou k aktivnímu dialogu diváka s prostorem. Poukazuje na témata domova a v něm přítomného bezdomoví, toho, co bychom si přáli a co je nám podbízeno reklamou. V instalaci však nechybí uvolněná hravost a kreativita, práce s dekorem nejen ve smyslu zdobnosti a dekorativnosti. Důkazem mohou být autorkami vytvořené papuče, které vnímají jako spojující prvek výstavy, představující intimní a osobní předmět, s důrazem na pohodlí, teplo a čistotu.

Dekor se opakuje a zaplňuje prostor od celku k detailu. Všechny speciálně vytvořené látkové objekty – papuče, koberec, tapety, polštáře k sezení a mnoho dalších, využívají opakující se vzor. Ten vznikl upravováním fotografií látkových předmětů, jejich dalším překrýváním, zpracováváním a znejasňováním zachyceného.

Instalace diváka vtahuje a nabízí, aby se sám stal jednajícím aktérem, součástí výstavy a naplňoval umělkyněmi předpřipravené scénáře - ocitá se v pozici zákazníka, ale zároveň návštěvníka specifického obytného místa. Může prozkoumávat prostory, vzít do rukou a vyzkoušet vystavené předměty, obléknout si je a dát jim další rozměr. K plnému zapojení do instalace napomáhá i doprovodný program výstavy.

„K vytvoření výstavy Variations on Relations nás vedla potřeba vytvářet sdílené prostory, které slouží pro relaxaci nebo aktivaci diváků. Inspiroval nás k tomu i současný trend wellness, esoteriky, Airbnb,  předesignovaných prostor a vliv reklamy, která nás vede k tomu, abychom si podle ní utvářeli i vlastní domov“, říkají autorky výstavy Tania Nikulina a Lenka Glisníková.

Tania Nikulina nyní dokončuje studium v Ateliéru sochařství UMPRUM a po celou dobu inklinuje k měkkým šitým objektům, látkám či průsvitným umělým hmotám. Často je natáčí, jak se třepotají ve vzduchu nebo se plazí jako opuštěné kožešiny jarní trávou. Nechává také své objekty ožívat na tělech jako nezvyklé módní kousky.

Lenka Glisníková studuje v posledním ročníku Ateliéru fotografie UMPRUM. Jí snímané fotografie postprodukčně fragmentuje a z jejich zbytků, úlomků a detailů dává vzniknout novým kompozicím, které dále tiskne na další povrchy a materiály. Zajímá ji střet drobné tělesnosti (jako třeba bříška prstu) a nezměrné velikosti (například internetu).

Výstavu Variations on Relations bude možné vidět v Galerii UM až do 20. dubna.

Doprovodný program výstavy bude upřesněn a zveřejněn v jejím průběhu.