Stát přislíbil Plzeňskému kraji příspěvek na stavbu galerie

1. 3. 2019ČTK Infoservis

Už příští rok by mohla v centru Plzně začít stavba dlouho plánované a diskutované nové budovy Západočeské galerie. Instituce, která patří Plzeňskému kraji, má po Národní galerii v Praze druhou nejcennější sbírku meziválečné moderny v Česku. Drtivá většina z exponátů v hodnotě přes miliardu korun je ale kvůli absenci výstavních prostor v depozitářích a veřejnost je vidí jen při dílčích výstavách. Náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS) ale tento týden jednala s ministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD), který přislíbil, že stát téměř půl miliardou korun stavbu galerie v následujících letech podpoří, řekla dnes Krejsová ČTK.

Od svého vzniku v roce 1954 galerie celé generace čeká na novou budovu. Od města má blokovaný lukrativní pozemek v centru po zbouraném domu U Zvonu, má i vypracovaný projekt. "Náš projekt je podle ministerstva ze všech projektů v rámci celé ČR nejlépe připravený. Pan ministr mi přislíbil, že akce bude zařazena přímo do rozpočtu ministerstva kultury, a to ve třech splátkách," řekla Krejsová.

Mluvčí ministerstva Martina Häckl ČTK potvrdila, že návrh rozpočtu ministerstva na období 2020 až 2022 počítá se 480 miliony korun na výstavbu Západočeské galerie v Plzni.

"První ze splátek ve výši 100 milionů korun by hejtmanství mělo obdržet v roce 2020. Splátka v dalším roce by činila 280 milionů korun a v roce 2022 opět sto milionů korun. Jakmile stát jasně doloží, že peníze na novou moderní budovu poskytne, je kraj připraven vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby," uvedla Krejsová. Podle cen z roku 2017 by objekt měl stát 820 milionů korun včetně DPH. Další náklady by představovalo pořízení vnitřního vybavení. Radní kraje by měli zřejmě v dubnu rozhodovat o dokončení projektové dokumentace. "Ta je nutná k vypsání výběrového řízení na dodavatele stavby, které plánujeme vypsat v příštím roce. Nejdéle v létě nebo na podzim roku 2020 bychom stavbu zahájili," doplnila Krejsová. Dokumentace je hotová z jedné třetiny. Musí se upravit například kvůli nově přijatým stavebním normám. Pokud se vše podaří, nová budova by se mohla otevřít v roce 2024.

Vedení kraje o stavbu galerie usiluje řadu let, zpočátku doufalo, že se podaří najít evropské dotace, ale to se nepodařilo. O spolufinancování stavby se státem jedná kraj třetím rokem.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK