TZ: Vizuální identita GVUO získala nominaci do finále ceny Czech Grand Design

Vizuální identita GVUO získala nominaci do finále ceny Czech Grand Design / Ostrava / 28. 2. 2019

Grafičtí designéři Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) Robert V. Novák a Zuzana Burgrová získali nejužší nominaci v prestižní Ceně Czech Grand Design v kategorii grafický designér roku za vizuální identitu Galerie výtvarného umění v Ostravě. V kategorii grafický designér roku byli vybráni z 15 nominovaných designérů. Na Cenu Czech Grand Design byly kromě GVUO nominovány také vizuální identity Národní galerie v Praze a Galerie hlavního města Prahy. Do finále postoupila pouze vizuální identita Galerie výtvarného umění v Ostravě. GVUO se podařilo novou vizuální identitu galerie zrealizovat díky finanční podpoře zřizovatele Moravskoslezského kraje.

Ocenění Czech Grand Design jsou vysoce prestižní oborovou cenou. Nominace designérů naší galerie mě upřímně těší. Zvlášť, když se do soutěže nemohou umělci či instituce sami přihlásit. Nominace udělují výhradně členové Akademie designu České republiky, což svědčí o výjimečnosti této ceny. Nominace je důkazem, že v Moravskoslezském kraji působí výjimeční a talentovaní lidé, kteří si zaslouží pozornost a uznání, říká náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo.

Nová vizuální identita GVUO vznikala v roce 2016, implementována byla v letech 2017 a 2018. Jejím vyvrcholením se stala výstava SPEKTRUM / vznik nového vizuálního jazyka galerie / Robert V. Novák a Zuzana Burgrová. „Vizuální podobu komunikačních prostředků galerie jsme chtěli stanovit jako otevřenou platformu, ohraničenou jen kompozičními mantinely. Naše návrhy jsou řízeny snahou myšlenkově i formálně posunout podobu vizuální komunikace galerie do přítomnosti. Rozhodli jsme se jít svou cestou, o které si myslíme, že má potenciál zrcadlit činnost významné galerijní instituce, jakou GVUO bezpochyby je,“ vysvětluje grafický designér Robert V. Novák.

Slavnostní předání cen se uskuteční ve středu 20. března 2019 ve Stavovském divadle v Praze. V přímém přenosu ho můžete sledovat ve 20.20 na ČT art.

Ceny Czech Grand Design každoročně udílí Akademie designu České republiky. Porotu pro rok 2018 tvoří 61 významných osobností z řad českých i zahraničních kurátorů, galeristů, šéfredaktorů, novinářů a teoretiků designu. V širším okruhu bylo na Cenu Czech Grand Design za rok 2018 nominováno 88 designérů v 8 kategoriích, do finále postoupilo 24 nominovaných (tři z každé kategorie). Ocenění získávají osobnosti za nejlepší práce v oborech design, móda, fotografie, šperk a grafický design.

Robert V. Novák (*1962) se věnuje především grafickému designu a knižní úpravě v oblasti kulturních projektů. Významněji spolupracoval například s Divadlem Archa, činohrou Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, mnohými českými galeriemi, s nakladatelstvími Torst, Kant, Arbor vitae a mnoha dalšími. V současnosti ve větší míře spolupracuje s Národním divadlem Brno. Jeho tvorba na poli grafického designu je pravidelně oceňována. Dvakrát získal první místo jako grafický designér roku v soutěži Czech Grand Design, za plakát k filmu Alois Nebel obdržel Českého lva. Mnoho jím upravených publikací bylo oceněno v soutěži Nejkrásnější české knihy roku nebo v soutěži Gloria musaealis. Kniha Memento mori (společně s Václavem Jiráskem a Ivanem Pinkavou) byla oceněna Photo-Eye, jako nejlepší zahraniční fotografická kniha roku 2001. Kromě grafického designu se věnuje také fotografii.

Zuzana Burgrová (*1983) je grafická designérka se zaměřením na práci s písmem. Studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v ateliéru Typografie a tvorba písma a v ateliéru Grafický design a vizuální komunikace. Vytvořila například design dvou ročníků festivalu elektronické hudby a nových médií Lunchmeat (společně s Nikolou Wilde). Za publikaci pro společnost ČEZ získala v roce 2014 cenu Louskáček Art Directors Clubu. V roce 2016 byla nominována na cenu Czech Grand Design v kategorii grafický designér roku za vizuální styl festivalu Lunchmeat. Její grafické práce byly publikovány v knize Notamuse – A New Perspective on Graphic Design autorky Silvy Baum. Kromě grafického designu se věnuje i kresbě. Vydala autorskou knihu Compexus zabývající se fenoménem biologické a kulturní evoluce.