Východočeská galerie pořídila díla za tři miliony korun

27. 2. 2019ČTK Infoservis

Východočeská galerie v Pardubicích loni rozšířila sbírky o 21 uměleckých děl téměř za tři miliony korun. Koupila například díla Daniela Balabána nebo Petra Nikla. Instituce má od roku 2017 akviziční příspěvek od hejtmanství, získává i dotace od ministerstva kultury, uvedl kraj v tiskové zprávě.

"Úlohou našich profesionálních kulturních institucí není jen péče o současné sbírky, ale také jejich další budování, jako svědectví o dnešní době pro příští generace," řekl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

Kraj přispěl na nákup děl milion korun, ministerstvo kultury 1,7 miliony korun, tři díla galerie získala zdarma. Výběr zohlednil přípravu expozic do připravovaných prostor galerie v Automatických mlýnech.

"Při výběru děl jsme se soustředili na zaplnění citelné mezery v některých generačních celcích a na doplnění zastoupení výjimečných individualit," uvedla ředitelka galerie Hana Řeháková.

Starší generaci tvůrců zastupují dvě rozměrná figurální díla sochařky Ludmily Seefried-Matějkové, rodačky z nedalekého Heřmanova Městce, nebo skelet z bambusových špejlí, dílo již zesnulého Františka Kyncla, pardubického rodáka a jednoho z předních stoupenců konstruktivních tendencí. Kyncl strávil část života v exilu. Matějková žije v Německu.

Tři plátna zakoupila galerie od malíře Daniela Balabána, jehož dílo představila ve výstavním projektu Tanec života, a dvě malby získala od Petra Nikla, výtvarníka, hudebníka, ilustrátora a jednoho ze zakládajících členů legendární skupiny Tvrdohlaví.

Střední generaci výtvarníků reprezentují tři díla Jana Šerýcha a plastika Roberta Palúcha. Z výstavy nejmladší krajinářské generace Rozbřesk byly do sbírky vybrány a zakoupeny tři grafiky mladých autorek, dva lepty absolventky pražské Akademie Lenky Falušiové a sítotisk Alpy studentky AVU Aleny Kožené, která za toto dílo obdržela letos ocenění Grafika roku. Galerii daroval své dílo pardubický umělec Josef Procházka.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK