TZ: Antikvariát a klub Fiducia březen 2019

Antikvariát a klub Fiducia březen 2019 / Ostrava / 19. 2. 2019

5. 3 v 17.30 ONDŘEJ KLIMEŠ: VÝCHODNÍ TURKESTÁN V NOVÉ ÉŘE ČÍNSKÉHO AUTORITÁŘSTVÍ

O žhavém tématu s odborníkem na ujgurskou problematiku Ondřejem Klimešem. V rámci festivalu ProTibet

Tématem debaty je současná situace v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, surovinově bohatého a strategicky položeného regionu na severozápadě Číny známého také jako Východní Turkestán. Od nástupu současného čínského vedení v čele se Si Ťin-pchingem v roce 2012 zde posiluje represe národnostních menšin, které vládnoucí Komunistická strana Číny považuje za ohrožení svého mocenského postavení. Ujguři, Kazaši a příslušníci dalších muslimských etnik jsou zavíráni do věznic a převýchovných táborů, počet uvězněných je odhadován až na jeden milion lidí. Další represálie opírající se o široké využití moderních technologií narůstají v celé oblasti i jinde v Číně. Sin-ťiang je tak varující ukázkou směřování současného čínského režimu, který vážně ohrožuje univerzální hodnoty lidskosti, svobody a zákonnosti.

7. 3. v 18.00 STEZKA ZA STRAKÁČ NA NÁMĚSTÍ BENEŠE

Happening na podporu cenné industriální stavby

Komín Strakáč je významným industriálním dědictvím regionu, jež chtějí majitelé zbořit. Přijďte se seznámit s argumenty, proč komín zachovat, prohlédnout si výstavu a vytvořit speciální stezku na podporu této unikátní stavby. Sraz na náměstí Beneše.

12. 3. v 18.00 PAVEL TOPÁŠ JASANSKÝ

Vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia

Pavel Jasanský (*1938) během dlouhé a bohaté kariéry fotografa spolupracoval s mnoha výtvarníky i hudebníky a jako nezařaditelný solitér obsáhl žánry dokumentu, portrétu i radikální a osobité intermediální fúze. Těžištěm jeho komorní výstavy je cyklus Nová krajina, noví obyvatelé (1985–90), zachycující přeludnou skutečnost skomírající totality. Výstavu doplňuje dlouhodobý projekt Podepsaných fotek, které zobrazují Jasanského celoživotní vazby v úctyhodně rozsáhlém albu současníků a přátel.

14. 3. v 19.00 WABI EXPERIENCE ● PÁTÍ NA SVĚTĚ ● ŠIMANSKÝ – NIESNER

Tři sestavy experimentující s odkazem folku a country v koncertu, na němž rozhodně nečekejte klasiku žánru!

Federsel a Tarnovski, které znáte z Gurun Gurun, B4, IQ + 1, Poisonous Frequencies atd., a jejich letitý projekt Wabi Experience vystavěný z mikrosamplů písní Wabiho Daňka letos už snad skutečně směřující k vydání u významného labelu Mikroton Recordings. S nimi folktronická formace Pátí na světe, jejíž členy znáte z kapel Sledě živé sledě, Výkřiky břich, Budoár staré dámy, DG 307 nebo Midi Lidi. A do třetice Šimanský – Niesner, tedy spoluhráči z bývalé kapely Unna z okruhu Silver Rocket a MMM, kteří propadli kouzlu staré americké kytarové školy.

19. 3. v 18.00 OSTRAVSKO PO ROCE 1939 VE VZPOMÍNKÁCH PAMĚTNÍKŮ

Komponovaný pořad k 80. výročí vzniku protektorátu Čechy a Morava

V březnu mimo jiné uplyne 80 let od okupace českých zemí nacistickým Německem. Vznik protektorátu znamenal zánik Československé republiky jako samostatného demokratického státu a nastolení totalitního systému. Jak na tuto dobu vzpomínají pamětníci a co následovalo? Komponovaný pořad s ukázkami literárních textů, filmových děl či dobového tisku.

21. 3. v 18.00 POPO – POETICKÉ POPELNICE A KŘEST NOVÉHO ČÍSLA KRÁSNÉ OSTRAVY

Happening u příležitosti křtu 1. letošního čísla bulletinu Krásná Ostrava

Smyslem POPO je poskytnout obyvatelům Ostravy duchovní potěšení při vynášení a třídění odpadků a seznámit je s texty vybraných básníků. Popelnice polepené fóliemi s básněmi budou „putovat“ městem a pro jejich „čtenáře“ organizátoři chystají řadu dalších doprovodných aktivit. Bude se soutěžit ve znalostech textů, topografii svozových míst či v hledání tzv. kešek. Kromě poetizace třídění odpadu a oživení některých zapadlých koutů města se lidé leccos dozvědí také o tom, jak funguje a cestuje právě ta jejich popelnice. Akce je pořádána ve spolupráci s OZO Ostrava. Sraz na náměstí Beneše.

24. 3. v 10.00 MASKY ZE SNŮ A FANTAZIE

Dětský ateliér k masopustu a výstavě malířky Pavly Malinové

Vytvoříme masky ze snů a fantazie, pomocí hlíny, sádry, špachtlí, štětců a barev. A možná i z dalších materiálů. To už necháme na vás. Ateliér vedou výtvarníci Marcela a Max Lysáčkovi.

28. 3. v 18.00 DEBUTY – JAN ŠKROB A PAVEL ZAJÍC

Literární večer věnovaný výjimečným druhotinám

První z čtvrtletního cyklu autorských čtení, na nichž se kromě debutů budeme věnovat vynikajícím druhým knihám, které jsou vždy vnímány jednak optikou prvotin, jednak jako důležitý tvůrčí předěl. V rámci březnového večera vystoupí básníci Jan Škrob (1988, laureát Drážďanské ceny lyriky) a Pavel Zajíc (1988, laureát Literární soutěže Františka Halase), kteří představí své druhé knihy Reál a Peníze. Tyto druhotiny jsou literární kritikou i čtenáři ceněny především pro výrazný, kritický a zároveň autentický způsob reflexe soudobého světa. Večerem provází Roman Polách a Iva Málková.

do 27. 3. PAVLA MALINOVÁ – SOPTÍK SURREALISMU

Pokračování výstavy v galerii Dole