Masarykova univerzita vyhlásila soutěž na sochu ke 100. výročí

5. 2. 2019ČTK Infoservis

Brněnská Masarykova univerzita vyhlásila veřejnou soutěž na sochu, která by v prostoru před rektorátem školy na Žerotínově náměstí měla připomínat letošní 100. výročí založení školy. Informovala o tom v tiskové zprávě.

"Výchozími pojmy jsou Masaryk a Masarykova univerzita, vzdělání a věda, humanita, svoboda, odvaha a dynamika. Umělecké dílo by se mělo stát trvalou a nadčasovou součástí náměstí a přispět k ozvláštnění a kultivaci prostoru," popsala zadání soutěže prorektorka pro vnější vztahy Hana Svatoňová.

Univerzita předběžně předpokládá, že za sochu zaplatí dva miliony korun. "Není to ale částka maximální.Pokud některý ze soutěžících přijde s mimořádným nápadem, který bude nákladnější, nebude jej cena díla diskvalifikovat," upozornila mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Soutěž potrvá až do poloviny května, vítězný návrh vybere porota, jejímž členem bude například architekt Petr Hrůša, sochař Jiří Sobotka, historik umění Jiří Kroupa, architekt Tomáš Pavlíček nebo děkan Fakulty výtvarných umění VUT Milan Houser.

Na sochu už Masarykova univerzita vybírá ve veřejné sbírce, zatím mohou lidé přispět tím, že za vstupenky na akce ke stému výročí zaplatí vyšší cenu, případně mohou poslat dar samostatně v internetovém obchodě univerzity.

"Sbírku univerzita podpoří větší kampaní, ale až v okamžiku, kdy bude známa podoba sochy. Aby lidé měli lepší představu, na co vlastně přispívají," dodala Fojtová.

Výročí založení univerzity připadlo na 28. ledna, kdy oslavy zahájil akademický obřad v univerzitní aule na právnické fakultě.

Dějiny školy mapují dvě nové knihy autorských týmů kolem historiků Jiřího Hanuše a Lukáše Fasory. Vznikl také dokument České televize Otevřená pevnost - 100 let Masarykovy univerzity. V červnu univerzita uspořádá festival na výstavišti a předá 100 medailí významným absolventům. Program všech akcí ke 100. výročí najdou zájemci na speciálním webu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK