TZ: Divák má cenu

Divák má cenu / Galerie TIC: Galerie U Dobrého pastýře / kurátorky: Tereza Jindrová, Veronika Čechová / Brno / 5. 12. 2018 – 2. 2. 2019

Vstupné naruby, tajemné dveře, hudba dle vlastního výběru. Finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého ocenění cenou diváků vystavují v brněnské Galerii TIC

Kromě laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého, kterého každoročně vybírá porota složená ze zahraničních

i tuzemských odborníků, si „svého vítěze“ od roku 2002 volí i diváci. Společnost Jindřicha Chalupeckého ve spolupráci s brněnskou Galerií TIC nyní představuje výběr prací umělců oceněných Diváckou cenou na kolektivní výstavě Divák má cenu!, která bude v Galerii TIC probíhat od 5. prosince do 2. února. Na výstavě budou k vidění například práce Jakuba Hoška, Federica Díaze, Anny Hulačové či umělecké skupiny Rafani. Hudební playlisty pro výstavu vytvoří hudební kritik Karel Veselý, o skupinu „angažovaných diváků“ se zase postarají umělci Isabela Grosseová a Jesper Alvaer. Vernisáž se uskuteční v úterý 4. prosince od 17:30.

Divák v hlavní roli

Na výstavě je představen kurátorský výběr děl jedenácti autorů, jejím hlavním smyslem je však aktivně oslovovat přicházejícího diváka a docílit stavu, v němž si divák živě uvědomuje sám sebe jako stěžejního činitele při vnímání a vytváření významu jednotlivých děl i výstavy jako celku. O smyslu diváckého úsudku uvažují i jednotliví vystavující v krátkých videích, která budou výstavu doplňovat. „Jakmile u díla není nějaká atraktivita pro diváka, nevím, proč bych ho vlastně dělal,“ zazní v rozhovoru s Richardem Loskotem, dvojnásobným držitelem Divácké ceny z let 2014 a 2017. „Divácká cena vlastně zpochybňuje jedinečnost vítěze, výběr komise. Vždy je to o individuálně nastavených kritériích,“ říká Alena Kotzmannová, oceněná diváky v roce 2009.

„Smyslem projektu je zviditelnit a tematizovat názory širšího spektra diváků současného umění. Jejich hodnocení umění přirozeně není formováno stejnými měřítky či požadavky, jaké zastává odborná porota, která vybírá laureáta CJCh, pokud ale nechceme, aby bylo současné umění uvězněno v ‚bezpečí‘ slonovinové věže, je nezbytné věnovat pozornost svému publiku – vycházet mu vstříc, ale nepodceňovat ho,“ dodávají kurátorky výstavy Veronika Čechová a Tereza Jindrová.

Playlist dle vlastního výběru, odměna za návštěvu, vůně cukroví

Jak ovlivní divácký zážitek specifický hudební podkres či vůně? Co když vstupu do výstavy předchází posezení v čekárně, zatímco uvnitř výstavy čeká fyzická překážka, s níž je třeba se vypořádat? A neměl by být divák za svou pozornost a čas finančně odměněn? Tyto a řadu dalších otázek si kladly kurátorky i vystavující umělci. Návštěvníci výstavy se tak na svůj divácký zážitek budou moci připravovat v autorsky pojaté čekárně od Richarda Loskota a budou mít možnost zvolit, jaká v prostoru galerie bude hrát hudba. Vstup do druhé poloviny výstavy bude díky instalaci skupiny Rafani umožněn jen těm divákům, kteří najdou správný klíč. Návštěvníci navíc místo placení vstupného obdrží 20Kč, což je částka shodná s někdejší cenou galerijní vstupenky. Součástí projektu budou i doprovodné akce zaměřené na diváctví a paralelní činnost skupiny „angažovaných diváků“ vedené Isabelou Grosseovou a Jesperem Alvaerem.