Schwarzenberský palác se po víkendu uzavře, chystá novou expozici

2. 1. 2019ČTK Infoservis

Schwarzenberský palác na pražském Hradčanském náměstí, které představuje především barokní umění v Čechách, bude veřejnosti přístupný už jen do této neděle. Poté se jeho prostory návštěvníkům na několik měsíců uzavřou kvůli instalaci nové expozice Staří mistři, kterou Národní galerie (NG) otevře letos v září. V ní budou poprvé v dějinách NG společně vystavena díla českých i světových starých autorů.

"Vedle maleb Petra Brandla a Karla Škréty se tak dostanou práce Albrechta Dürera, El Greca, Rembrandta či Lucase Cranacha. Do Schwarzenberského paláce se totiž přesune část sbírky, která je v současnosti vystavena v protilehlém Šternberském paláci," informovala dnes ČTK mluvčí Národní galerie Tereza Ježková. V rámci revitalizace paláce bude také obnoven původní vstup z Hradčanského náměstí přes nádvoří Schwarzenberského paláce.

Schwarzenberský palác v současnosti vystavuje významnou část Sbírky starého umění Národní galerie. Na třech podlažích je umístěno 160 soch a 280 maleb pozdně renesančního a barokního umění od předních sochařů a malířů, mimo jiné Matyáše Bernarda Brauna, Karla Škréty, Petra Brandla, Antonína Kerna nebo Jana Kupeckého. Expozici uvádí významný soubor manýristických děl, která vznikla pro dvůr císaře Rudolfa II. V ní jsou zastoupena klíčová díla umělců z císařova blízkého okruhu - Bartholomea Sprangera, Hanse von Aachen nebo Roelanta Saveryho.

"V expozici mohou návštěvníci už jen do 6. ledna vidět jedno z vrcholných děl Petra Brandla, Simeona s Ježíškem. Při jeho tvorbě umělec kromě energických tahů štětcem užil i prstů, kterými hnětl barvy. Bravurně zachycená je radost a dojetí starého služebníka Jeruzalémského chrámu nad malým Ježíškem, v němž poznal budoucího Mesiáše," uvedl ředitel Sbírky starého umění Marius Winzeler.

Schwarzenberský palác, dominanta Hradčanského náměstí, je jednou z nejvýznamnějších renesančních staveb v Praze. Paradoxně je v něm však po rekonstrukci od roku 2009 dosud umístěno především barokní umění, zatímco v protějším paláci Šternberském, patřící mezi nejvýznamnější architektonická díla vrcholného baroka v Čechách, je umístěno umění evropských starých mistrů a umění renesanční. Podle nové koncepce budou staří mistři od září obývat Schwarzenberský palác, nová koncepce a oživení čeká také Šternberský palác.

Trojici objektů NG na Hradčanském náměstí doplňuje ještě sousedící Salmovský palác, kde je nyní výstava moderního a současného umění a do 13. ledna také výstava o Chartě 77.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK