Karlovarský kraj investuje do oprav a modernizace galerií a muzeí

16. 11. 2018ČTK Infoservis

Karlovarský kraj opravuje za statisíce korun své galerie v Karlových Varech a Ostrově. Rozsáhlejší úpravy čekají chebské a sokolovské muzeum i krajskou knihovnu, informovala dnes ČTK náměstkyně hejtmanky pro oblast kultury a památkové péče Daniela Seifertová (ANO).

"Ve výstavních prostorách Galerie umění Karlovy Vary proběhla výměna osvětlení za 500.000 korun a naplánována je i instalace nového úložného systému depozitáře s posuvnými rošty za 680.000 korun," uvedla Seifertová. V ostrovském letohrádku se dokončuje oprava oken včetně výměny těsnění za 150.000 korun.

Velké opravy kraj plánuje v Muzeu Cheb. Za 6,8 milionu korun bude rekonstruováno teplovodní vytápění a vyměněna elektroinstalace, zhruba 1,6 milionu bude stát zavedení datové sítě do expozičních a výstavních prostor. "Na to naváže instalace moderního osvětlení za 4,8 milionu korun. Postupné technické zhodnocení budovy muzea vede k přípravě nové expozice, na jejíž řešení bude zpracován architektonický projekt," doplnila Seifertová.

Milionové investice směřuje kraj i do muzea v Sokolově, kde se za zhruba 18 milionů korun plánuje obnova zámeckého sklepení. Největší investicí kraje do kulturních institucí bude stavba nového depozitáře krajské knihovny asi za 120 milionů korun.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK