TZ: Obrazy zimy ve výtvarném umění 19. - 20. století

Obrazy zimy ve výtvarném umění 19. - 20. století / kurátorky: Šárka Leubnerová, Lucie Šiklová / Galerie Klatovy / Klenová: Galerie U Bílého jednorožce / Klatovy / 3. 11. 2018 - 3. 2. 2019

Zima. Období úzkosti, strachu o přežití, ale i odpočinku po zemědělském roce, bilancování a kontemplace, dětské radosti z prvního sněhu, naděje Vánoc. Klid a neklid bílé. Jedno téma, různé národnosti, různá období od 19. století po současnost ukáží, že jakkoli v umění panuje různost, je zaklenuto vyšší shodou a obrazy z tolik odlišných dob, prostředí a od tolika a tolik odlišných autorů spolu mohou komunikovat a vypovídat různými uměleckými jazyky v symbolické shodě o jednom.

Náročný výstavní projekt s díly ze sbírek Galerie Klatovy / Klenová, zápůjčkami ze státních sbírkotvorných institucí, soukromých galerií a sběratelů a od samotných autorů představí přes 130 různých obrazů zimy. K výstavě vychází katalog.

14. 12. v 17 00 h proběhne v Galerii U Bílého jednorožce přednáška a  projekce audiovizuálního umělce a filmaře Vladimíra Turnera, jednoho ze zastoupených autorů, na téma environmentálních změn.