TZ: Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21) společně s Akademií výtvarných umění v Praze (AVU) zahajují nový studijní kurz v rámci kurátorských studií

24. 10. 2018Artalk Infoservis

Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21) společně s Akademií výtvarných umění v Praze (AVU) zahajují nový studijní kurz v rámci kurátorských studií / Praha / 24. 10. 2018

Pětiletý cyklus s názvem Class of Interpretation vychová novou hybnou sílu umělecké scény prostřednictvím inovativních metod vzdělávání, výzkumu a sdílení. Sérii veřejných přednášek odstartuje newyorský umělecký kolektiv ANON ve středu 24. října, 2018 v 19:00 hodin v aule Akademie výtvarných umění.

Umělecká nadace Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21) ve spolupráci s Akademií výtvarných umění v Praze (AVU) představují společný projekt Class of Interpretation (COI). Pětiletý vzdělávací cyklus pro studenty magisterských a doktorských oborů se zaměří na rozšiřování oblasti intelektuální produkce v oboru kurátorství.

Kritické myšlení, nové způsoby bádání a muzeologické praxe jsou principy, na nichž stojí nový vzdělávací formát COI sdružující mezinárodní i lokální experty a klíčová témata současného umění, ekologie, filozofie a politologie. Vybrané akce budou otevřeny pro veřejnost, počínaje inaugurační přednáškou uměleckého kolektivu ANON 24. října 2018 od 19:00 hodin v prostorách auly pražské Akademie výtvarných umění.

Jádro COI tvoří 25 studentů, čekají je intenzivní studijní setkání každé dva týdny doplněné akcemi pro veřejnost jednou měsíčně. Studenti dále získají příležitost rozvíjet vlastní praxi, publikační činnost, pořádat výstavy a budovat online databázi. Specializovaná studijní setkání budou kromě přítomnosti hlavní skupiny 25 studentů otevřená až 25 posluchačům z řad veřejnosti. Sérií veřejných přednášek si COI klade za cíl zprostředkovat studovaná témata širší veřejnosti.

Prvním zahraničním hostem je newyorský kolektiv ANON. V prostorách AVU uskuteční performativní přednášku a následující den i seminář se studenty v užším kolektivu. ANON je skupina levicových akceleracionistů pohybujících se na pomezí umění, vědy, programování a designu. Programový text kolektivu #AltWoke Manifesto přijede do Prahy osobně představit Alexandra Mason a Joseph Giacona, třetí člen skupiny Karim Samuels se připojí formou videokonference. Manifest reaguje na „zabržděnost“ společnosti, jejíž projevy označuje souhrnným pojmem „woke“ a pokouší se definovat nové progresivní perspektivy. Další z pozvaných hostů představují například kunsthistorička a filosofka Chus Martínez, která vystoupí společně s umělcem a spisovatelem Ingo Niermannem.

Martínez v současnosti vede Institut umění na Akademii umění a designu ve švýcarské Basileji (FHNW Academy of Art and Design). Dále do Prahy v listopadu zamíří členové britské skupiny Otolith group, antropoložka a afrikanistka Anjalika Sagar a lingvista Kodwo Eshun. Významnými hosty jarního semestru budou například architektka Keller Easterling či sociolog Benjamin H. Bratton.

„Nejde nám o nic méně významného, než o to dostat Prahu na mapu současného myšlení. Zároveň by výsledkem pětiletého cyklu měl být reprezentativní pohled na problém interpretace jak v umění tak v oblasti sociálních problémů,“ popisují svůj záměr autoři a garanti programu, umělec a kurátor Boris Ondreička (TBA21) a Václav Janoščík, pedagog, teoretik a kurátor (AVU, FAMU, VŠUP).

„Akademie výtvarných umění v Praze chce být aktivní a kriticky smýšlející vzdělávací institucí, čemuž přizpůsobuje náročnost ateliérového i teoretického studia. Vedle svého hlavního poslání pořádá AVU cykly přednášek a kurzů pro veřejnost, mezi něž patří i Class of Interpretation,“ říká rektor AVU Tomáš Vaněk.

Nadace TBA21, jež podnítila vznik projektu, nabídne v rámci spolupráce odborné vedení v oblasti uměleckého obsahu, mezinárodní síť kontaktů a dlouholeté zkušenosti s produkcí významných uměleckých projektů. Dále poskytne studentům přístup ke svým archivům, knihám a unikátním materiálům dokumentujícím vznik uměleckých děl.

 

Zimní semestr 2018

Inaugurační veřejná přednáška 24. 10. 2018

Studijní seminář 25. října 2018

ANON #Altwoke Manifesto

Umělecký kolektiv ANON, prezentace nových perspektiv programového textu #Altwoke Manifesto.

Studijní seminář 8. 11. 2018

Boris Ondreička a Václav Janoščík

Kurátoři COI Boris Ondreička a Václav Janoščík a jejich výklad současných sociálních hnutí na téma lásky a zkoumání definic „citový“ (affective) a „emo-romantický“ (emo-romantic) v současném umění.

Studijní seminář 21. 11. 2018

Veřejná přednáška 22.11. 2018

Chus Martínez a Ingo Niermann

Diskuse kurátorky Chus Martinez a spisovatele Ingo Niermanna o radostných i problematických aspektech soužití umělecké dvojice, od spolupráce ke konfliktu zájmu.

Studijní seminář 28.11. 2018

Veřejná přednáška 29.11. 2018

Anjalika Sagar a Kodwo Eshun

Členové umělecké skupiny Otolith group Anjalika Sagar a Kodwo Eshun, zkoumání distribuce emancipačního diskurzu skrze zvuk a technologie.

Studijní seminář, 13. 12. 2018

Boris Ondreička a Václav Janoščík

Diskuse kurátorů COI na téma neevropských ontologií.

O autorech projektu Class of interpretation

Boris Ondreička, umělec a kurátor, bývalý ředitel umělecké iniciativy tranzit.sk na Slovensku. Od roku 2012 působí jako kurátor umělecké nadace TBA21 ve Vídni. V TBA21 se podílel na kurátorských konceptech výstavních projektů „Rare Earth“, „Supper Club“, „Morning Line“ a „Uměleckého workshopu Green light“ Olafura Eliassona. Pro TB21 dále spoluřídil cyklus interdisciplinárních přednášek „Ephemeropteræ“. Spolupracoval v rámci skupiny kurátorů Evropského bienále „Manifesta 8“, ve španělské Murcii. Mezi jeho umělecké a kurátorské projekty patří dále výstavy „Being The Future“ v berlínském Paláci republiky; „Auditorium, Stage, Backstage“ ve Frankfurter Kunstverein; „The Question of Will“ v prostorách Open Society Foundation v Bratislavě a „Empire of the Senseless“ v pražské Meetfactory. V roce 2010 participoval na vzniku Společnosti Júlia Kollera.

Václav Janoščík, pedagog, teoretik a kurátor, v současné době působí jako odborný asistent na Akademii výtvarných umění a na Katedře fotografie FAMU, externě vyučuje na Umělecko-Průmyslové škole. Podílel se na vzniku několika knih, například Objekt (2015), Reinventing Horizons (2016) a Mysl v Terénu (2018), jež prezentují problémy současné filosofie, jakými jsou spekulativní realismus, nový materialismus, akcelerace, budoucnost, technologie nebo redefinice umění. Jeho nejnovější kniha nese název Nespavost (2018).