TZ: Design 3 2 1: Katedra designu UMPRUM a další prezentace na Designbloku 2018

23. 10. 2018Artalk Infoservis

Design 3 2 1: Katedra designu UMPRUM a další prezentace na Designbloku 2018 / Průmyslový palác: Openstudio / Praha / 25. 10. –  29. 10. 2018

Hlavní částí prezentace Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze na přehlídce Designblok bude výstava Katedry designu Design 3 2 1. Ta uvede nejnovější práce ateliérů, ale především ukáže, jak funguje výuka a celý proces navrhování.

Katedru tvoří celkem 3 ateliéry - Ateliér průmyslového designu, Ateliéru designu nábytku a interiéru a Ateliér produktového designu, které si také říkají zkratkami D1, D2 a D3. „Naši prezentaci jsme nechtěli zahltit, ale udělat zábavný výběr, který bude co nejlépe prezentovat co a jak se na naší škole tvoří. Proto každý ateliér dostal nelehký úkol vybrat jen 3 práce z jednoho projektu, které ho budou reprezentovat“, říká prorektor a bývalý vedoucí Ateliéru designu nábytku a interiéru Jiří Pelcl.

Ateliér průmyslového designu zvolil „voňavý“ projekt zaměřený na vaření kávy, konkrétně na vytvoření mechanismu na správné umletí. Jak jsou prototypy zdařilé, bude možné vyzkoušet přímo na stánku. Ateliér designu nábytku a interiéru se bude prezentovat výběrem neobvyklých interiérových doplňků – nafukovaček, které vznikaly ve spolupráci s firmou Fatra. A Ateliér produktového designu se zaměří na mechaniku, která se při současném vývoji dostává na poli designu do pozadí. Představí výběr hravých strojků, které již byly k vidění na bruselské výstavě Mechanical.

Na první pohled nesourodé exponáty různých projektů propojí nejen jednotná architektura a grafický design, ale především společná myšlenka, a to ukázat proces navrhování, co se v ateliérech učí a jak design vzniká. Stánek se tak na dobu Designbloku stane detašovaným ateliérem katedry, v němž studenti budou řešit a vytvářet práce na zadání – metr. Od prvního dne bude možné živě sledovat workshop Metr a celý proces od zadání, přes první skici, konzultace s pedagogy, prototypování na 3D tiskárně. Pravidelné konzultace prací s pedagogy budou probíhat od pátku do neděle od 14 do 16 hodin.

K příležitosti výstavy budou také vydány speciální noviny UMPRUM News 2018, kde kromě o ateliérech a prezentaci Design 3 2 1 bude i přehled dalších výstav UMPRUM na Designbloku.

Přímo na Holešovickém výstavišti bude vystaven projekt Ateliéru designu nábytku a interiéru pro firmu Swissdent, dokonce dvakrát zde bude zastoupen Ateliér módní tvorby, a to s EKG Smart Fashion a kolekcí zaměřenou na umělou inteligenci v odívání We want machines to become more human while we are becoming machines. V Galerii UM bude probíhat výstava dopravního designu šesti českých a slovenských vysokých škol Design! v pohybu, Ateliér skla přenesl rozšířenou a upravenou výstavu Colours of Transparency z Londýna do Campusu Hybernská. V rámci přehlídky se také uskuteční hlavní část projektu Ateliéru textilního designu Aš po Už/horod v Libčicích nad Vltavou. Nebudou chybět ani samostatné prezentace studentů a pedagogů školy, zmínit můžeme untitled_collective, studio Vono, Petra Vykoukala a Natálii Navrátilovou, Sebastiana Kitzbergera nebo Kristýnu Fingerlandovou. Z pedagogů to budou stálice Designbloku, jako Liběna Rochová, Jiří Pelcl, duo Vrtiška a Žák, Eva Eisler, Petr Babák, Maxim Velčovský, Olgoj Chorchoj a další.

V termínu konání Designbloku, v pátek 26. 10. se také bude konat Den otevřených dveří UMPRUM.