TZ: Good mood good MUD – Muzeum umění a designu je po rozsáhlé rekonstrukci znovu otevřeno!

Good mood good MUD – Muzeum umění a designu je po rozsáhlé rekonstrukci znovu otevřeno! / Muzeum umění a designu v Benešově / Benešov / 23 . 9. 2018

Muzeum umění a designu v Benešově (MUD) otevřelo v úterý 18. září po rozsáhlé rekonstrukci novou výstavní sezónu pěti výstavami. Těšit se můžete na díla Jiřího Koláře, Adrieny Šimotové, Stanislava Kolíbala nebo Zdenka Kirchnera.

V prvním výstavním sále je k vidění autorská instalace geometrických kompozic jednoho z nejuznávanějších umělců u nás i ve světě Stanislava Kolíbala. Na ni navazují dvě výstavy ze sbírek MUD. První nese název Šetlík pro MUD*, představuje pestrou kolekci děl významných umělců především druhé poloviny 20. století.

K výstavě vyšel i stejnojmenný katalog v limitované edici 130 kusů, který graficky zpracoval Jakub Gruber. Další výstava je věnována tvorbě malíře a grafika Zdeňka Kirchnera. Jeho abstraktní obrazy a kresby jsou inspirované jazzovou hudbou, navazují na principy francouzského uměleckého směru – lettrismu.

Nejtradičnější prostor muzea, Šímovu síň, zdobí krajiny benešovského umělce Jana Dvořáka. Suterén muzea je nově věnován mladému umění. Nyní zde najdete konceptuální výstavu Slovo jako obraz Sandry Majerové. Klade si otázku, jakou zprávu nesou obrazy a jak je můžeme přečíst.

Autorkou studie k rekonstrukci budovy je Marcela Steinbachová, architektka roku 2016, se svým ateliérem SKUpina.

Kolíbalovu autorskou instalaci v listopadu vystřídá projekt Kamily Ženaté s názvem U stolu. Vernisáž bude mít společně s výstavou nejslavnějšího benešovského rodáka, sochaře Miloslava Chlupáče. „Příští rok plánujeme výstavní projekty s Patrikem Háblem, Eposem 257 nebo Pavlem Vančátem, který kurátorsky zpracovává naši rozsáhlou sbírku fotografií,” doplňuje kurátorka Barbora Ficková.

„Chystáme velké množství doprovodných a edukačních programů pro nejrůznější věkové kategorie, a to nejen z oblasti výtvarného umění. Chceme přilákat hlavně děti, tak aby se pro ně návštěva galerie stala běžnou součástí života. Proto také lidé najdou v čítárně v přízemí muzea interaktivní artstěnu, kde se můžou děti, ale nejen ony, dočíst, co je muzeum, kdo je to kurátor a jak chápat v dnešním světě umění a design,“ říká pověřená ředitelka Lenka Škvorová. V čítárně je také volně k dispozici přes 2500 knih z oboru výtvarného umění, architektury nebo designu.

Aktuální výstavy muzea:

Stanislav Kolíbal / Cestou shody a rovnováhy

19. 9. – 22. 11. 2018

Šetlík pro MUD*

19. 9. – 1. 2. 2019

Zdeněk Kirchner / Znaky rytmu

19. 9. – 23. 11. 2018

Jan Dvořák / Obrazy krajiny

19. 9. – 14. 11. 2018

Sandra Majerová / Slovo jako obraz

19. 9. – 1. 2. 2018