TZ: Daniela Baráčková, Tereza Severová, Tereza Jindrová

Daniela Baráčková, Tereza Severová, Tereza Jindrová / V pořádku, asi určitě. / Pragovka Gallery Entry / Praha / 19. 9. - 13. 10. 2018

Společný projekt Daniely Baráčkové, Terezy Jindrové a Terezy Severové volně navazuje na již realizovanou výstavu Plná místnost a šedesát dva kilo navíc (Karlin Studios, 2016). Autorky kromě společného přátelství spojuje snaha o netradiční způsob vyprávění, který volně využívá prvky filmové řeči, kombinuje je s vizualitou prostého dokumentárního záznamu a dotváří celý příběh i s pomocí jiných médií než je film, nebo video, tedy s využitím objektů, či fotografie. V neposlední řadě je také spojuje zájem o témata pojící se s ženským vnímáním světa, o interpretaci emocí či vizí. Tématem výstavy V pořádku, asi určitě je proces hledání pevného zakotvení ve vlastním životě.

Vstupem do výstavy se ocitáme na „jevišti“, na němž jsou rozehrány některé divadelní atributy (kostymérna, kulisa, osvětlení, vypravěč/ka…), současně je ale i scénou pro zhmotnění několika mikronarativů opisujících pohyb mezi bděním a sněním, mezi banalitou a nevšedností. V hlavní roli je tu ženský subjekt – její snaha vypořádat se s realitou okolo i uvnitř sebe sama.

Obě umělkyně představují na výstavě nová videa. Triptych Daniely Baráčkové symbolicky a s humorem ukazuje absurdní perfekcionismus i snahu se z něj vymanit, „probourat se“ ven. Videoinstalace Terezy Severové, v níž má své místo sám divák, nám otevírá okno do krajiny. Ta ale díky filmovému efektu není o nic méně nereálná než umělé, vybílené prostory Danieliných videoperformancí, i samotná galerie. Závrať, kterou pociťujeme při pohledu na člověkem vytěžovanou krajinu, pak může mít i ekologické reminiscence.

Výstavu doplňuje namísto kurátorského textu audio, které významově celou instalaci propojuje a „tlumočí“ do slov.

Za pomoc s realizací děkujeme Martinu Bražinovi, Dominiku Gajarskému, značce LEEDA, Jiřímu Pospíšilovi, Janu Severovi, Štěpánu Skalskému a Ondřeji Roztočilovi.

Doprovodný program:

20. 9. – 18:00 komentovaná prohlídka v rámci Korzo Pragovka

11. 10. – dernisáž výstavy