Prostranství v centru Ostravy zdobí sochy mladých umělců

14. 9. 2018ČTK Infoservis

Rekonstruovanou piazzettu v centru Ostravy zdobí trojice uměleckých děl studentů a absolventů katedry sochařství z Fakulty umění Ostravské univerzity. Tři ocelové podstavce, které byly na prostranství umístěny, jsou určeny právě k prezentaci umění a vystavené exponáty by se v budoucnu měly obměňovat. Přesný čas pro vystavení děl však vymezen nebyl. Novinářům to dnes řekl děkan Fakulty umění František Kowolowski.

Rekonstrukce veřejného prostoru nedaleko tramvajové zástavky Elektra byla dokončena v červenci a stála zhruba šest milionů korun. Místo má novou žulovou dlažbu. Přibylo i speciální osvětlení, které nasvítí koruny stromů i místa, kde není tolik světla. Vysazeny byly také stromy a doplněn městský mobiliář.

Město chtělo prostor upravit především proto, že je jedním z důležitých vstupních bran do historického centra. Navazuje na něj náměstí Msgre Šrámka s Katedrálou Božského spasitele, jehož oprava se také plánuje. Piazzettu zdobí sochy Životní prostor od absolventa fakulty Lukáše Dvorského, Ostravská medúza od Tomáše Arnošta a dílo Chytit měsíc od Petra Širokého. "Díla se mohou samozřejmě měnit, protože podstavec se dá oddělat a mohou tady být prezentovány i rozměrnější sochy. Je to variabilní, což je velice dobře," míní Kowolowski.

Prostor se přestavoval podle návrhu architekta Ondřeje Vysloužila, jehož záměrem bylo vytvořit zajímavé místo k setkávání.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK