Larischova vila v Pardubicích by mohla být národní památkou

10. 8. 2018ČTK Infoservis

Pardubický kraj a ministerstvo kultury budou usilovat o zápis Larischovy vily v Pardubicích na seznam národních kulturních památek. Umožnilo by to získat na opravy budovy dotace z evropských fondů, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí hejtmanství Dominik Barták. Vila je symbolem československého odboje. V roce 1942 nacisté v jejím sklepení vyslýchali spolupracovníky výsadkářů ze skupiny Silver A i obyvatele Ležáků. Následně je zastřelili na nedaleké střelnici.

Objekt patří Československé obci legionářské, která jej získala zdarma v roce 2015. Léta nevyužívaná budova dříve patřila společnosti Foxconn. Na kompletní rekonstrukci odhadem za 55 až 70 milionů korun legionáři nemají peníze, zadlužit se spolek zatím nechce.

"Celá oblast je z historického hlediska nesmírně cenná," uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Pardubický kraj je připraven ze svého rozpočtu na rekonstrukci uvolnit postupně 15 milionů korun. Již v minulosti kraj přispěl 1,25 milionu korun na nezbytné práce spojené s dřevomorkou, která napadla části budovy.

Larischova vila je vzdušnou čarou vzdálená čtvrt kilometru od bývalé střelnice, kde je dnes Památník Zámeček věnovaný obětem heydrichády. Ten již národní kulturní památkou je, město připravuje jeho obnovu za 15 milionů korun a chce získat dotaci z programu Integrovaných územních investic (ITI)) Hradecko-pardubické aglomerace. Přímé spojení mezi vilou a památníkem není, pozemky vlastní společnost Foxconn a cesta vede výrobními prostory závodu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK