TZ: Lunchmeat Festival 2018 představuje velkou část programu

Lunchmeat Festival 2018 představuje velkou část programu / Praha / 30. 7. 2018

Devátý ročník Lunchmeat Festivalu, mezinárodní přehlídky progresivní elektronické hudby a novomediálního umění, přiveze do podzemí Veletržního paláce Národní galerie v Praze více než 25 pečlivě vybraných projektů. Živá audiovizuální vystoupení chystají Actress, Amnesia Scanner, Fatima Al Qadiri & Transforma, Lee Gamble, Aïsha Devi & Emile Barret nebo Demdike Stare & Michael England. Novozélandský hudebník Fis dorazí na několikadenní rezidenci, aby s vizualisty Lunchmeatu připravil světovou premiéru nové AV live show. Kulatá výročí si na festivalu připomenou hned dva vlivné britské labely. Klubové trendsettery Night Slugs budou v rámci jejich „10th Anniversary Showcase“ reprezentovat Bok Bok, L-Vis 1990 Girl Unit. O vizuální stránku živých setů všech tří hudebníků se postará Nic Hamilton. Legendární Downwards Records slaví již čtvrtstoletí – do Prahy přijede jeden ze zakladatelů labelu Regis, o dalších umělcích se jedná. V živém setu se představí také Neon Chambers – zcela nový projekt, za kterým stojí dva vizionáři experimentálního techna Sigha a Kangding Ray. Festival přivítá také domácí umělce – prvními oznámenými lokálními jmény jsou Citty & Aeldryn a Awali & Frances Sander, v obou případech s živými audiovizuálními sety. Další projekty budou oznámeny na konci srpna. Festival, jehož součástí bude také bohatý doprovodný program, se koná mezi 4. a 6. říjnem. Vstupenky jsou již v prodeji na GoOut.net.

Festival s mezinárodním programem i publikem

Z festivalu, jehož původním záměrem bylo zprostředkovat světovou hudbu pražskému publiku, se Lunchmeat transformuje v událost, na kterou přijíždí podstatná část publika ze zahraničí. Rostoucí relevance festivalu si všímají i evropská média. Portál Electronic Beats jej nazval „nenápadným drahokamem,“ jehož program je „na úrovni některých z nejlepších světových festivalů,“ zatímco Resident Advisor konstatuje, že na festivalu naleznete projekty „náročné a zároveň neuvěřitelně zábavné, čímž ztělesňují přesně to, co dělá Lunchmeat tak výjimečným“. Obě média ve svých recenzích vyzdvihují pestrost a vyváženost programu. „První část každého večera věnujeme živým audiovizuálním vystoupením. Vybíráme originální a rozmanité koncertní projekty, které se díky prvotřídním světovým vizuálním umělcům mění ve vícesmyslové zážitky,“ popisuje ředitel a dramaturg jakub Pešek. „Jak se připozdívá, atmosféra se vyvíjí a s pomocí těch nejpovolanějších producentů a DJů ji postupně eskalujeme do něčeho, co by se dalo nazvat opravdovým propoceným klubovým ravem.“

Přehlídky vlivných labelů symbolizují nadžánrovost festivalu

K vrcholům letošního programu budou patřit oslavy narozenin dvou labelů, které ovlivnily britskou elektronickou scénu jako málokteré jiné. „Oba máme moc rádi, přitom jsou úplně jiné. Jejich odlišnost symbolizuje to, na čem nám záleží – tedy snahu překračovat hranice žánrů a neuzavírat se do škatulek,“ vysvětluje Pešek. Zatímco Downwards Records patří k průkopníkům industriálního techna či post punku a během čtvrt století své existence formovali dvě generace producentů, kultovní londýnští Night Slugs staví na pestré a barevné směsici žánrů od chicagského a detroitského housu, přes britský grime a hip-hop až po synth-pop, electro a trap. „Jejich konstrukce klubové hudby zásadně ovlivnila jak vývoj Lunchmeatu, tak začátky a celou existenci klubu Neone, který jsme čtyři roky provozovali. Stejně jako Fatima Al-Qadiri, která nás instantně uhranula trackem Vatican Vibes někdy krátce po roce 2011, a od té doby jsme se ji snažili přivézt. Jsme rádi, že to konečně klaplo, navíc poprvé v historii vystupuje v živém AV setu.“ Z dalších umělců zmiňuje Jakub Pešek třeba Actresse, který se z velkého talenta stal uznávanou osobností a matadorem, a svoji produkci přesunul z menších klubů do institucí jako jsou The Barbican Centre a Tate Modern v Londýně, Sonar Festival nebo berlínský Berghain. „Velikou radost máme také z toho, že můžeme rozvinout spolupráci s Fisem a přetavit naši loňskou společnou instalaci Henge v plnohodnotnou živou show. Nebo z toho, že poskytneme jedno z prvních světových pódií projektu Neon Chambers, ve kterém se spojují dvě veliké osobnosti experimentálního techna Kangding Ray a Sigha. Je toho už teď hodně, a to zatím ještě třetinu programu tajíme,“ usmívá se Pešek.

Doprovodný program zahrnuje workshopy, sympozium a výstavu

Festivalový tým připravuje také výstavu v prostorách proskleného přízemního Korza Veletržního paláce. Jména vystavujících umělců zatím známá nejsou, s jistotou se mezi nimi ovšem objeví někteří vizualisté z hlavního programu. Velká projekce bude viditelná i z exteriéru. Další intervencí do veřejného prostoru bude dvouměsíční projekce na podstavec bývalého Stalinova pomníku na Letenské pláni. Chystají se také dva workshopy, jeden hudební a druhý se zaměřením na tvorbu vizuálů. Oba workshopy povedou umělci z programu festivalu a pořadatelé na ně zvou profesionály, studenty i nadšence. Připravuje se také dvoudenní Sympozium o digitálním umění.

Lunchmeat Festival 2018 – dosud oznámený program:

Actress AV live, Aïsha Devi & Emile Barret AV live, Amnesia Scanner AV live, Awali & Frances Sander AV live, Citty & Aeldryn AV live, Demdike Stare & Michael England AV live, Downwards Records 25th Anniversary Showcase: Regis; Fatima Al Qadiri & Transforma AV live, Fis & Lunchmeat present Henge AV live, Lee Gamble AV live, Neon Chambers live (Sigha & Kangding Ray), Night Slugs 10th Anniversary Showcase: Bok Bok, Girl Unit, L-Vis 1990, Nic Hamilton Visuals

http://www.lunchmeatfestival.cz

http://www.facebook.com/LunchmeatFestival

Lunchmeat Festival 4. – 6. října 2018

Národní galerie v Praze, Veletržní Palác

Studio Hrdinů

Dukelských Hrdinů 47

Praha 7