Cenu Artis Bohemiae Amicis obdržel dlouholetý ředitel mostecké galerie

30. 5. 2018ČTK Infoservis

Cenu Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) dnes v Nostickém paláci v Praze převzal emeritní ředitel Galerie výtvarného umění v Mostě Petr Svoboda. Ministr kultury v demisi Ilja Šmíd ho ocenil za systematickou kurátorskou, osvětovou a publikační činnost, vybudování a dlouholeté řízení významné umělecké galerie a šíření dobrého jména české kultury v zahraničí. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

"Z někdejší okresní galerie vybudoval a více než čtvrtstoletí řídil výstavní instituci s mezinárodním renomé. Spolupracuje s řadou evropských galerií i světovými výtvarnými institucemi," uvedla Cigánková ke Svobodovi, který mosteckou galerii vedl do konce loňského roku.

Petr Svoboda vystudoval Střední průmyslovou školu keramickou v Karlových Varech, poté 11 let pracoval v porcelánce ve Staré Roli. Roku 1985 se stal odborným kurátorem v Galerii umění Karlovy Vary a o pět let později byl jmenován ředitelem Okresní galerie výtvarného umění v Mostě.

"Mostecká galerie získala pod jeho vedením díky důsledně prosazované umělecké koncepci a systematické publikační činnosti vysoké renomé nejen mezi českou odbornou veřejností i laickými zájemci o výtvarné umění, ale i respekt dalších evropských galerií a mezinárodních institucí," zdůraznila Cigánková.

Medailí Artis Bohemiae Amicis oceňují od roku 2000 ministři kultury významné osobnosti, které cílevědomě přispěly nebo přispívají k šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí. V předchozích letech ji získal například dirigent Jiří Bělohlávek, italský skladatel filmové hudby Ennio Morricone, předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeněk Růžička, malířka a spisovatelka Daisy Mrázková, spisovatel a scenárista Jiří Stránský a desítky dalších Čechů i cizinců.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK