Novorománská budova nádraží v Teplicích se bude opravovat

14. 5. 2018ČTK Infoservis

Novorománskou budovu nádraží v Teplicích stát opraví. Kdysi velkolepé reprezentativní nádraží, které léta chátrá, by mohlo obsadit za tři roky okolo 140 úředníků finanční správy. Rekonstrukci připravuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) dnes při prohlídce budovy uvedl, že zdrojem financování budou evropské peníze a český rozpočet.

Jedna z nejzdobnějších nádražních budov na severu Čech je dlouhá 233 metrů. "Historicky tu sídlily desítky až stovky drážních úředníků i s rodinami, byly tu byty, taneční sál," uvedl náměstek ředitele pro správu majetku SŽDC Tomáš Drmola. České dráhy (ČD) objekt opustily v roce 2005 a dnes tu pracuje do dvaceti zaměstnanců drah a správy železnic. Denně odbaví nádraží zhruba 4000 cestujících a projede tudy na 60 vlaků.

"Nádraží jsou velkou zátěží, protože je to majetek státu, který chátrá, České dráhy to nebyly schopny opravovat, takže teď se do toho musí pustit stát. Proto jsme nádraží převedli na SŽDC, abychom to mohli financovat," uvedl Ťok. "Od ČD jsme převzali 989 výpravních budov, pouze 70 z nich nepotřebuje rekonstrukci, na 189 stavebních počinech pracujeme," řekl Drmola.

V současnosti pokračuje stavebně-technický a stavebně-historický průzkum budovy v Teplicích, který bude dokončen do konce května, a zároveň se stavba moderním způsobem zaměřuje. Následně bude vypsána soutěž na zhotovitele projektového dokumentace. "Ta se bude odehrávat pod taktovkou památkového úřadu, protože budova byla při stém výročí jejího uvedení do provozu v roce 1958 prohlášena za národní kulturní památku," uvedl Drmola. Projekt by měl také odhadnout náklady na opravy, podle Ťoka se předběžně počítá s částkou kolem 300 až 350 milionů korun.

Opravit se musí členitá fasáda i interiéry, prostory v druhém patře jsou zdevastované ještě po požáru z doby, kdy České dráhy objekt opouštěly. Úprav dozná i foyer, jehož kopulovité klenby s bohatou dekorativní výmalbou nesou novorománské kamenné sloupy.

Úředníci se do budovy nastěhují zřejmě v roce 2021 nebo 2022, už v červnu začne malý prostor v přízemí využívat městská policie, která tu zřizuje čtvrtou služebnu. "V tomto okrsku jsme žádnou služebnu neměli, proto jsme se dohodli na jejím umístění na nádraží. Bude sloužit jako zázemí pro strážníky a lidé sem budou moci jednou týdně přijít probrat své problémy," řekl ČTK a Českému rozhlasu ředitel teplické městské policie Michal Chrdle.

Obcím a městům chce ministerstvo dopravy nabídnout i další nádraží, která by měla postupně ožívat, a to podle Ťoka mimo jiné i s ohledem na schválené zrušení jízdného pro vybrané lidi. "Jsem přesvědčený o tom, že tento krok zejména lidi ve vyšších věkových kategoriích na dráhu přiláká," řekl ministr.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK