Umělecká sbírka Rockefellerových aspiruje na rekord v aukci

7. 5. 2018ČTK Infoservis

Až miliardu dolarů (přes 21 miliard Kč) očekávají znalci umění od aukce, v níž síň Christie's nabízí v těchto dnech sbírku loni zesnulého amerického bankéře Davida Rockefellera a jeho ženy. Část z více než 1500 uměleckých děl je už k prodeji přes internet, přes devět stovek kusů, které zahrnují obrazy slavných impresionistů, nábytek či Napoleonův porcelán, se bude prodávat v aukci v Rockefellerově centru v New Yorku od úterý do čtvrtka.

Celá sbírka nabízená v této aukci se podle expertů prodá minimálně za 500 milionů dolarů, někteří očekávají až miliardu dolarů. S velkou pravděpodobností ale bude překonán rekord. Zatím se nejvíce za jednu sbírku utržilo v roce 2009, kdy síň Christie's v Paříži nabídla sbírku módního návrháře Yvese Saint Laurenta a jeho obchodního partnera Pierra Bergého. Ta se prodala za 484 milionů dolarů.

Sbírka Davida Rockefellera a jeho ženy Peggy, jejíž výtěžek má jít podle závěti desítce kulturních, školských a zdravotních institucí, zahrnuje obrazy, nábytek, porcelán či různé dekorativní předměty. Na prodej bude i část oblíbeného jídelního servisu ze sevreského porcelánu, který patřil francouzskému vojevůdci Napoleonu Bonapartovi. Set pozlacených talířků a dóz s motýlky by se mohl prodat asi za čtvrt milionu dolarů (přes pět milionů Kč).

Obrazy v nabídce pocházejí od nejslavnějších malířů, například od Pabla Picassa, Henriho Matisse, Claudea Moneta, Edouarda Maneta, Paula Gaugina, Vincenta van Gogha, Eugena Delacroixa, Joana Miróa či Pierra-Augusta Renoira. Nejdráže (až za 100 milionů dolarů) by se podle znalců měl prodat Picassův obraz Fillette à la corbeille fleurie (Dívka s květinovým košem), na němž je zobrazena nahá floristka z Montmartru.

Vysoké částky by podle znalců umění mohly být zaplaceny i za obraz Odalisque couchée aux magnolias (Odaliska s magnóliemi) od Henriho Matisse, který by se mohl prodat za 70 milionů dolarů. Asi na 50 milionů dolarů by se mohla vyšplhat cena za Monetův obraz Nymphéas en fleur (Lekníny v květu).

Americký bankéř, průmyslník a filantrop David Rockefeller zemřel loni ve věku 101 let. Jeho žena Margaret "Peggy" McGrathová, s níž žil přes půl století a s níž měl šest dětí, zemřela v roce 1996. Rodinný podnik založil v 60. letech 19. století Davidův dědeček John Davison Rockefeller (1839-1937), který vybudoval takřka z ničeho mocné průmyslové impérium Standard Oil. Velkou část života se věnoval charitě, podporoval vědu, školství či zdravotnictví.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK