V Praze 6 vznikne pomník Marie Terezie, vytvoří ho Jan Kovářík

5. 5. 2018ČTK Infoservis

Rok po odhalení základního kamene radní Prahy 6 odsouhlasili uzavření smlouvy se sochařem Janem Kováříkem, který vytvoří pomník Marie Terezie. Od podpisu smlouvy s umělcem bude realizace trvat 16 měsíců. Na pomník má městská část v letošním rozpočtu vyčleněno 3,7 milionu korun. ČTK to sdělil mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Pomník, který bude mít podobu redukované figury, bude v Morávkově parku jižně od třídy Milady Horákové. Socha ze sklobetonu bude vysoká 5,5 metru. Loni v květnu, kdy od narození Marie Terezie uplynulo 300 let, byl v parku odhalen základní kámen pomníku.

Soutěž na podobu pomníku vyhlásila městská část už v roce 2013. Do soutěže se přihlásilo 28 návrhů, z nichž 19 splnilo podmínky. V dubnu 2014 byly vyhlášené výsledky a určeny odměny pro pět nejlepších návrhů. Realizace se odsunula kvůli přelomu funkčních období vedení radnice a chybějící veřejné diskusi k záměru. V roce 2017 se pak vedení městské části k záměru umístit do Morávkova parku plastiku vrátilo.

Marie Terezie se narodila 13. května 1717. Její otec, císař Karel VI., zemřel bez mužských potomků, proto se stala v roce 1740 první a jedinou habsburskou vladařkou Rakouského arcivévodství. V Rakousku společně se svými poradci zavedla mnohé reformy. Modernizovala státní správu, armádu, hospodářství a vzdělání. V roce 1774 vydaný Všeobecný školní řád se stal základním kamenem povinného základního školního vzdělávání pro všechny.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK