Liberecký kraj rozdělil na záchranu a obnovu památek 12 mil. Kč

26. 4. 2018ČTK Infoservis

Liberecký kraj rozdělil letos na dotacích na záchranu a obnovu památek více než 12 milionů korun. K dispozici bude ještě milion, dostat by se tak mělo na další projekty, řekla dnes ČTK krajská radní pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Dalších více než 280.000 korun je podle ní určeno na zpracování stavebně historického průzkumu, který slouží jako podklad pro kvalitní obnovu kulturních památek.

Loni bylo v rozpočtu deset milionů korun. Nestačilo to. "Letošní částka je historicky nejvyšší, kterou Liberecký kraj na oblast obnovy památek poskytnul. Loni přesáhly požadavky 20 milionů korun a my jsme byli schopni uspokojit jen 48 procent žádostí, což v konkurenci ostatních dotačních programů byl program s nejvyšším přetlakem," doplnil vedoucí krajského odboru kultury René Brož. Letos bylo v rozpočtu připraveno 11,6 milionu korun, další peníze přidal kraj z přebytku loňského hospodaření, rozdělovat se tak bude zhruba 13 milionů. Celkově je letos v dotačních programech kraje zhruba 120 milionů korun.

"Podporu z programu na záchranu a obnovu památek získala například obnova terasy nad biliárním sálem a obnova střechy na hradě Valdštejn nebo záchrana krovu střechy zámku v Doksech, která je v havarijním stavu," řekla Vinklátová. Mezi podpořenými projekty je podle ní také třeba střecha kaple kostela nalezení sv. kříže ve Frýdlantu, ale také vzorkovna malírny okenních skel v Okrouhlé na Českolipsku nebo obnova varhan v kostelích v Bozkově na Semilsku a v Železném Brodě na Jablonecku.

Dalších bezmála pět milionů korun rozdělil letos kraj na přímých dotacích na podporu velkých projektů na záchranu památek. Milion putoval do města Dubá, kde pracují na obnově unikátní sušárny chmele. Stejné částky šly na obnovu zámku ve Stvolínkách, kostela sv. Jana Křtitele ve Zdislavě a kaple sv. Jana Nepomuckého ve Sloupu v Čechách. Přímou podporu dostala i obnova Beranova hostince v Trávníčku na Liberecku." Z mého pohledu je to pořád málo na to, jak památky vypadají," dodala Vinklátová.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK