Do katedrály sv. Víta se instaluje sousoší sv. Vojtěcha, Radima a Radly

17. 4. 2018ČTK Infoservis

Do katedrály sv. Víta na Pražském hradě se dnes bude instalovat sousoší sv. Vojtěcha, Radima a Radly. Stříbrná socha Karly Vobišové Žákové bude slavnostně odhalena a požehnána ve čtvrtek v podvečer, tedy v době, kdy se budou ve Vatikáně vyzdvihovat k následné repatriaci ostatky kardinála Josefa Berana. Instalací sochy se stejně jako pohřbením ve vlasti plní Beranovo přání.

Umístění sochy sv. Vojtěcha do pražské katedrály inicioval Spolek pro dostavbu katedrály. Český patron je také úzce spjat s pražským arcibiskupstvím. Pozici pražského arcibiskupa se říká stolec svatého Vojtěcha a socha se začala připravovat v době, kdy funkci zastával kardinál Beran.

Vobišová Žáková (1887 až 1961), mimo jiné autorka pomníku Elišky Krásnohorské na pražském Karlově náměstí, se svým návrhem zvítězila v soutěži. V roce 1947 byl sádrový model sousoší umístěn do katedrály. Stejně jak byl po nástupu komunistického režimu kardinál Beran internován, tak byl model sousoší vystavený v katedrále v roce 1948 z chrámu odstraněn.

V roce 2010 inicioval Vojtěchův i Beranův nástupce na pozici pražského arcibiskupa kardinál Dominik Duka dokončení sochy. Na restaurování sádrového modelu se podílela Akademie výtvarných umění, podle přání autorky je sousoší stříbrné, povrchovou úpravu dostalo v pasířské dílně v Buštěhradě, která se dlouhodobě věnuje sakrálním předmětům. Odtud dnes dopoledne sousoší poputuje na Pražský hrad. V katedrále bude umístěno na soklu z červeného sliveneckého mramoru.

Autorka sochy, která je považována za první českou profesionální sochařku, ztvárnila moment vzkříšení sv. Vojtěcha. V katedrále bude socha umístěna tak, že světec z věčného života žehná příchozím. Svědky tohoto úžasu jsou jeho učitel, benediktin Radla a sv. Radim, budoucí první polský arcibiskup. Umístění sochy navazuje na ideu stavitelů katedrály, kteří ji budovali v ose kříže, jež spojuje hroby patronů sv. Víta, sv. Václava, sv. Vojtěcha a sv. Zikmunda.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK