TZ: Brněnská muzejní noc 2018

Brněnská muzejní noc 2018 / Brno / 19. 5. 2018, 18–24h

19. května se Brňané dočkají už 14. muzejní noci

19. 5. 2018, 18–24h

Rok 2018 je pro celou zemi mimořádný – slavíme významná jubilea spjatá s českou státností. Také v Brně se budou konat tematické oslavy a právě Muzejní noc poskytne jednu z příležitostí, kdy mohou lidé navštěvovat kulturní instituce a dozvídat se zajímavosti o české historii, umění, vědě či vzdělávání. Samozřejmostí budou i doprovodné programy – koncerty, výtvarné dílny, komentované prohlídky výstav a další.

Tématem Mezinárodního dne muzeí pro rok 2018 jsou Hyperpropojená muzea: Nové cesty, nové publikum, přičemž brněnské kulturní instituce rozhodně jdou touto cestou vzájemné spolupráce a komunikace. Právě Brněnská muzejní noc je nejen zážitkovou akcí pro návštěvníky, ale také příležitostí institucí k prohloubení vztahů. Do té letošní, která se bude konat 19. května, se zapojí 27 kulturních institucí. Samozřejmostí jsou zakládající instituce jako Moravská galerie, Moravské zemské muzeum, Technické muzeum, Diecézní muzeum, Dům umění města Brna nebo Muzeum romské kultury. Postupně se přidávají další instituce, novinkou pro rok 2018 je zapojení Židovského muzea nebo Domu Jiřího Gruši v Medlánkách.

Kromě prohlídky aktuálních výstav a expozic připravují organizátoři také rozmanitý doprovodný program – návštěvníky čeká například workshop stínového divadla na nádvoří Místodržitelského paláce, módní přehlídka na Špilberku, textilní workshop v Industře nebo hudební vystoupení kapely MR. Swing u Dietrichsteinského paláce. Noční veselí si užijí i děti, pro něž pravidelně připravuje bohatý program zábavný vědecký park VIDA! nebo Muzeum ve Šlapanicích, vyzkoušet si budou moci také novou šifrovací hru v Pražákově paláci. Program spjatý s osmičkovými výročími chystá Muzeum města Brna na Špilberku, kde návštěvníkům prostřednictvím dobové módy i šermířských vystoupení připomenou období 30. leté války nebo také revoluční rok 1848, Moravská galerie zase výstavou 1968:computer.art upozorní na progresivitu československého umění v éře socialismu.

Vizuál letošní Brněnské muzejní noci dává důraz na paměť města Brna – pracuje se známými brněnskými sochami, kupříkladu se sochou muže domu U čtyř mamlasů na náměstí Svobody či alegorickou sochou tolerance v parku Lužánky. Jeho autory jsou grafičtí designéři Alena Gratiasová a Karol Lament.

Jako praktický průvodce Brněnskou muzejní nocí bude návštěvníkům sloužit tištěná brožura, v níž lidé najdou mapku s vyznačenými pořádajícími institucemi a také jízdní řád speciální autobusové dopravy, která bude opět zdarma. Kompletní informace budou k dispozici také na webu www.brnenskamuzejninoc.cz a Facebooku. Na většině míst bude vstupné dobrovolné, některé akce a výstavy budou zpoplatněny symbolickou částkou nebo s výraznou slevou.

Brněnská muzejní noc je součástí Festivalu muzejních nocí Asociace muzeí a galerií ČR a Evropské muzejní noci. Koná se pod záštitou primátora statutárního města Brna Petra Vokřála, hejtmana Jihomoravského kraje Bohumila Šimka, starosty městské části Brno-střed Martina Landy a brněnského diecézního biskupa Vojtěcha Cikrleho. Uskutečňuje se za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Jihomoravského kraje a Statutárního města Brna. Významným způsobem se na ní podílí Dopravní podnik města Brna, který zajišťuje bezplatnou dopravu návštěvníků v rámci centra města i mimo ně.