TZ: Kateřina Zochová a Markéta Lisá

Kateřina Zochová a Markéta Lisá / I'm New Here / kurátoři: Jakub Frank a Nela Bártová / Galerie Cella / Opava / 5. 4. - 4. 5. 2018

Kateřina Zochová a Markéta Lisá: I'm New Here

Galerie Cella, Opava

Kurátoři výstavy: Jakub Frank, Nela Bártová

Výstavu zahájí: Martin Klimeš

Pořadatel: Bludný kámen, www.bludnykamen.cz

Výstava v Galerii Cella pokračuje ve svém soustředění se na fenomény zvuku a světla.

Představí mladé, ale v okruhu zasvěcenějších pozorovatelů  již známé autorky Kateřinu Zochovou a Markétu Lisou.

Kateřina Zochová už delší čas pracuje s terapií zvukem, kterou vnímá jako prostředek oživení a integrování nevědomých či skrytých vnitřních obrazů. Markéta Lisá se věnuje elektronické hudbě, hře na dechové nástroje a experimentování se zvukem v prostoru. Paralelně se zvukovou tvorbou rozvíjí vizuální tvorbu klasickou technikou suchého pastelu, která se tématicky protíná s tvorbou Kateřiny. V popředí jejich zájmu je už delší čas propojení vizuálních a zvukových koláží. Zajímají je zejména ty polohy, které jsou ukotveny přesně na pomezí těchto médií, důležitá je zde procesualita a s ní spojený fyzický aspekt. Pohyb krajinou obrazu je silně ovlivněn zkušeností s animací a VJingem, v oblasti zvuku hrou na různé hudební i nehudební nástroje a experimenty na poli elektroakustické hudby.

Co je vnímavost? Schopnost porozumět něčemu, co není možné vyjádřit slovy. Těště se na terapii zvukem, pohledem ; neboť téma terapie se zdá autorkám být společensky velmi aktuální.