Grand designérkou roku je šperkařka Nastassia Aleinikava

28. 3. 2018ČTK Infoservis

Praha - Hlavním vítězem cen Czech Grand Design 2017 pro nejlepší tuzemské designové tvůrce se dnes stala šperkařka Nastassia Aleinikava. Původem běloruská designérka šperku, která dlouhodobě tvoří a žije v Praze, byla na ceny nominovaná již několikrát. Dnes zvítězila i v kategorii šperku, porota ji ocenila za kolekci inspirovanou záhadnou knihou z 15. století a za extravagantní kolekcí brýlí Utopie. Porotci ocenili také design PET lahve, novou podobu značky Primeros, recyklovanou módu či obnovenou značku skla.

Spolu s hlavní vítězkou si cenu z dnešního ceremoniálu odneslo dalších osm tvůrců, značek či výrobců. Podobu ceny vytváří vždy loňský Grand designér, letos ji navrhlo studio deForm. Ocenění dostali kovovou krabičku s tlačítkem, která v sobě ukrývá desítku zvukových stop. Jedna z nich - potlesk publika - vznikla dnes při zaznění jména každého laureáta. "Chtěli jsme zachytit atmosféru a emoci předávání cen Czech Grand Design. Tahle kovová krychle umožní vítězi vrátit se zpátky a vychutnat si ten okamžik znovu nebo ho postrčí správným směrem ve chvíli tvůrčí krize," uvedli Václav Mlynář a Jakub Pollág ze studia deForm.

Trofej pro Designérku šperku roku a také pro absolutní vítězku cen vynesla v Česku usazené tvůrkyni kolekce šperků Voynichův rukopis. Autorka se k jejímu vytvoření inspirovala záhadnou ilustrovanou knihou, která je napsaná neznámým písmem v neznámém jazyce a pochází z první poloviny 15. století. Rukopis je předmětem zájmu mnoha vědců různých disciplín, kromě neznámého textu obsahuje množství ilustrací z oblasti botaniky, astronomie, kosmologie či farmakologie. Je pojmenována po Wilfridu Voynichovi, americkém obchodníkovi polsko-litevského původu, jenž rukopis získal v roce 1912. Dnes ho má Yaleova univerzita.

Designérem roku se již podruhé stal Jan Čapek, který zkoumá možnosti plastu jako výrobního materiálu. Po nafukovacích hračkách z roku 2013 mu letos vynesla cenu PET lahev pro minerální vodu Fatra vytvořená speciální technologií. V kategorii grafický designér roku zvítězila trojice Tomáš Brousil, Matěj Chabera a Jakub Korouš, kteří stáli za novou vizuální identitou značky Primeros.

Nejlepším fotografem roku je Václav Jirásek za fotografie pro MFF Karlovy Vary, kalendář B.K.S. Herectví a také značku Metráž. Jirásek si ocenění odnesl po řadě nominací i finálových umístění z předchozích let.

Cena pro Výrobce roku připadla znovuobnovené značce Rückl. Nejlepší módní designérkou byla zvolena Lenka Vacková, akademii zaujala její recyklovaná kolekce oděvů a koberců z odpadního textilu. Do síně slávy byl uveden pedagog, sklář a umělec Václav Cigler.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK