Banksy svým graffiti v New Yorku odsuzuje věznění kurdské malířky

18. 3. 2018ČTK Infoservis

Známý britský autor graffiti Banksy odhalil tento týden v New Yorku své nové dílo, kterým se snaží přitáhnout pozornost k věznění kurdské malířky a novinářky Zehry Doğanové v Turecku. Dvacet metrů vysoký obraz znázorňuje Doğanovou za mřížemi, přičemž poslední mříž se podobá tužce. Vedle graffiti je výzva k propuštění malířky. Agentura AP uvedla, že dílo v sobotu poničil vandal.

Doğanová byla v loňském roce odsouzena v Turecku ke dvěma letům a devíti měsícům odnětí svobody za svůj obraz zdevastovaného kurdského města Nusaybin, kde na sutiny budov namalovala turecké vlajky. Předlohou k obrazu byla Doğanové fotografie z novin, již pořídili turečtí vládní vojáci, když v oblasti bojovali s kurdskými ozbrojenci.

Doğanová svůj akvarel zveřejnila na sociálních sítích a následně byla zatčena a odsouzena. Banksyho graffiti připomíná její první rok ve vězení, přičemž dny jsou odpočítány přeškrtnutými skupinami čárek, jež také připomínají mříže.

Banksyho dílo je k vidění na slavné zdi Bowery Wall na Manhattanu, kterou v 80. letech proslavil svým graffiti světoznámý americký výtvarník Keith Haring a která slouží výtvarným umělcům i nadále. Fotografie obrazu Doğanové byla večer 15. března promítnuta nad Banksyho graffiti. V sobotu Banksyho dílo kdosi překryl červenými tagy.

Banksy, jehož první graffiti se objevila na zdech v anglickém Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Jeho díla, často odstraněná ze zdí, se prodávají v aukcích za statisíce dolarů.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK