TZ: Josef Koudelka daroval Národní galerii fotografický cyklus pro vatikánský pavilon

Josef Koudelka daroval Národní galerii fotografický cyklus pro vatikánský pavilon / Národní galerie v Praze / Praha / 15. 3. 2018

Při příležitosti životního jubilea jednoho z nejvýznamnějších fotografů 20. století představuje Národní galerie v Praze od 22. března ve Veletržním paláci výstavu Koudelka: De-creazione. Soubor velkoformátových fotografií vytvořil Josef Koudelka pro vůbec první prezentaci Vatikánu na Bienále v Benátkách v roce 2013 a v letošním roce ho daroval Národní galerii. V srpnu naváže galerie představením jeho proslulého fotografického cyklu Invaze 68 v souvislosti s padesátým výročím srpnových událostí roku 1968.

„Umění sice svět nedokáže změnit, dokáže jím ale zatřást – toto konstatování snad nejlépe vystihuje umělecké poselství Josefa Koudelky, jednoho z nejvýraznějších umělců naší doby. V jeho bohatém fotografickém díle se poetická vytříbenost uměleckého génia proměňuje v nekompromisní politické gesto a naopak. Josefovi Koudelkovi jsem upřímně vděčný za nevšední velkorysost, s níž proslulý cyklus De-creazione věnoval Národní galerii v Praze,“ uvádí generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt.

Soubor fotografií s názvem De-creazione vytvořil fotograf Josef Koudelka pro první prezentaci Svaté stolice na 55. Bienále v Benátkách v roce 2013. Oslovení umělci měli ztvárnit tři témata inspirovaná knihou Genesis: Creazione, De-creazione a Ri-creazione, přičemž Koudelka si vybral téma, jemuž se intenzivně věnuje již tři desetiletí – nevratnému zásahu člověka do krajiny.

„Soubor De-creazione tvoří osmnáct fotografií, které se skládají z devíti velkých horizontálních panoramat a tří vertikálních triptychů. Soubor zachycuje tři hlavní témata myšlenky destrukce: zásahy času do lidské historie a životního prostředí, válečné konflikty a příroda versus industriální svět. Koudelkova angažovanost nás skrze velkoformátové obrazy upozorňuje na nerovnováhu vztahu člověka a jeho prostředí a zároveň odhaluje lidský sklon k nikdy nekončící destrukci,“ popisuje kurátorka výstavy Irena Šorfová.

 

Výstavu Koudelka: De-creazione pak 21. srpna letošního roku doplní ve Veletržním paláci představení jedinečného fotografického cyklu Invaze 68 ve velkoformátových zvětšeninách, který během sedmi dnů srpna 1968 pořídil tehdy třicetiletý Josef Koudelka a zachytil v něm invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Současně s výstavou De-creazione se koná velká retrospektivní výstava Koudelka Návraty  v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze, která představuje průřez jeho celoživotní tvorbou. Základ expozice tvoří 370 fotografií, které jsou součástí obsáhlého souboru děl, jež se fotograf rozhodl věnovat své vlasti. Uměleckoprůmyslové museum v Praze se tak stane muzeem s nejrozsáhlejší sbírkou děl světoznámého fotografa. Výstava zahrnuje všechny významné cykly Koudelkovy dosavadní tvorby (Začátky, Experimenty, Divadlo, Cikáni, Invaze 68, Exily, Panorama), z velké části se jedná o unikátní dobové autorské zvětšeniny, přičemž některé z nich jsou prezentovány vůbec poprvé.

Koudelka: De-creazione

Místo konání: Veletržní palác – Malá dvorana

Termín: 22. 3. – 23. 9. 2018

Koncepce: Josef Koudelka

Kurátorka: Irena Šorfová

Vstup zdarma