Novými památkami jsou kostelecký pivovar a záložna v Poděbradech

5. 3. 2018ČTK Infoservis

Ve středních Čechách přibyly dvě nové kulturní památky, staly se jimi pivovar v Kostelci nad Černými lesy u Prahy a budova bývalé Občanské záložny v Poděbradech na Nymbursku. O jejich prohlášení za památky rozhodlo ministerstvo kultury, sdělila dnes ČTK Helena Frintová z krajského úřadu.

Počátky výstavby klasicistního pivovarského areálu v Kostelci sahají do přelomu 30. a 40. let 19. století, když v roce 1836 vyhořel starší kostelecký pivovar. Majitel panství Alois II. z Lichtenštejna rozhodl o vybudování nového pivovaru, který byl navržen jako největší v kouřimském kraji. Areál postupně procházel různými úpravami a několikrát změnil majitele. Od roku 2001 ho vlastní firma Dej Bůh štěstí, která obnovila výrobu a provozuje restauraci a expozici s původním technologickým vybavením. Mezi nejvýznamnější exponáty patří měděná varní garnitura na přímý otop instalovaná v pivovaru v letech 1931 až 1932, která je údajně největší na světě. Areál byl prohlášen za kulturní památku včetně unikátního technologického zařízení.

Občanská záložna na nároží náměstí Jiřího a Divadelní ulice v Poděbradech je bohatě zdobená novorenesanční budova vystavěná v roce 1898 na místě renesanční radnice. Interiéru dominuje vysoký reprezentativní sál v jižním křídle, v němž se konaly plesy a divadelní představení. Budova náleží k architektonickým i stavebním dominantám města a je nedílnou součástí historického vývoje území městské památkové zóny Poděbrady.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK