Budoucnost sbírky moderního umění manželů Zemanových je nejistá

27. 2. 2018ČTK Infoservis

Budoucnost hodnotné sbírky moderního umění manželů Zemanových je nejistá. Darovat ji chtěli Ústeckému kraji, který už zakoupil pro vystavení obrazů Emila Filly, Jana Zrzavého či Františka Kupky objekt v Žatci. Krajští zastupitelé ale neschválili dodatek k darovací smlouvě. Do jednání se chce znovu zapojit Žatec, který chce o budoucnosti sbírky dál jednat s dárci i s krajem. Vystavení děl v chmelařském městě, kde manželé část roku žijí, bylo jejich podmínkou smlouvy.

Manželé nabídli kraji na 824 exponátů, převážně malířských a sochařských děl. Umělecká hodnota sbírky je nevyčíslitelná, finanční hodnota se odhaduje na 750 milionů.

Darovací smlouvu schválili zastupitelé v září 2016. V dubnu 2017 dárci stanovili Ústeckému kraji podmínky, které souvisí s budoucí prezentací daru. V pondělí zastupitelé schvalovali dodatek smlouvy. Koalice v krajské samosprávě, tvořená KSČM, ČSSD a SPD-SPO, má většinu jednoho hlasu, ten jí při hlasování chyběl, opozice návrh nepodpořila.

V dodatku je uvedeno, že pokud do 28. února nebude schválen, celá darovací smlouva padá. "Je to ztráta pro Ústecký kraj. Musíme se poradit s právníky, zda je ještě nějaká možnost tuto situaci řešit, nebo zda všechno 28. únorem končí," řekl ČTK hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Krajské zastupitele zřejmě zaskočily nové podmínky. Mezi nimi je nutnost vybudovat v Žatci novou galerii. V podmínkách si dárci, manželé Eva Kunstová a Petr Zeman, vymínili, že budou mít právo s krajem konzultovat veškeré kroky ohledně jejího budování. "Já myslím, že to není prioritní úkol kraje. Jestli to je cenná sbírka, měl by si někdo udělat galerii a udělat ji tak zajímavou, aby mu tam chodili lidi," řekl ČTK a Českému rozhlasu opoziční zastupitel a teplický senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Žatec chce o budoucnosti sbírky jednat s dárci i s Ústeckým krajem. Pokud by se kraj nedomluvil s dárci, usilovalo by o sbírku samotné město. Žatečtí zastupitelé se už dříve vyslovili pro nabytí sbírky. "Sbírka má neuvěřitelnou uměleckou hodnotu, mezi Drážďany a Vídní určitě takto rozsáhlá sbírka moderního umění není. Bylo by to zajímavé pro turisty i pro umělce," řekl místostarosta Jaroslav Špička (Volba pro město).

Nová galerie je plánována v bývalém skladu chmele, kterou Žatec koupil od žateckého Chmelařství a později prodal kraji. "Pokud by jsme se vrátili k původnímu jednání, tedy mezi Žatcem a manželi Zemanovými, asi bychom objekt vykoupili od kraje zpět," uvedl Špička. Zdůraznil, že o všem se bude teprve s dárci i s krajskou samosprávou jednat.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK