Liberecká galerie plánuje letos nákupy děl za čtyři mil. Kč

9. 2. 2018ČTK Infoservis

Oblastní galerie v Liberci plánuje letos nákupy uměleckých děl za více než čtyři miliony korun. Jde o největší částku, která v posledních letech do akvizic půjde. Zhruba polovinu peněz získala galerie od zřizovatele, Libereckého kraje, z přebytku loňského hospodaření, o další peníze chce žádat z dotačního programu ministerstva kultury. ČTK to dnes sdělil ředitel galerie Jan Randáček. V minulosti podle něj galerie nakupovala nová díla hlavně za to, co se jí podařilo ušetřit.

Oblastní galerie v Liberci je co do velikosti sbírek pátou největší v zemi. Má více než 2000 obrazů, přes 16.000 grafik a kreseb a zhruba 3000 plastik a dalších předmětů. Padesát let sídlila v Liebiegově paláci v centru města, před čtyřmi lety se přestěhovala do nákladně zrekonstruované budovy někdejších městských lázní postavených v letech 1900 až 1902 podle projektu vídeňského architekta Petra Paula Branga. Díky rekonstrukci získala galerie velkorysé prostory i moderní depozitář a několikanásobně vzrostla její návštěvnost.

"My už máme ta díla vybraná, nákupní komisi jsme dělali loni v listopadu, většinou se dá s těmi autory domluvit, že nám počkají," řekl Randáček. Sbírky liberecké galerie tak podle něj obohatí práce například malíře Zdeňka Sýkory, který patřil ke světovým průkopníkům využití počítače při přípravě výtvarného díla. Pořídí také dvě práce výtvarnice Magdaleny Jetelové, která Liberečanům není neznámá, před několika lety zdobila její Židle nároží u radnice. Mezi vybranými díly jsou například i práce laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého Richarda Loskota a Anny Hulačové.

Liberecký kraj dá letos galerii a muzeím na doplnění sbírek 2,8 milionu korun, většinu peněz získá právě Oblastní galerie. "Výtvarná díla našich významných autorů nabývají na ceně velice rychle, a jakmile je nezachytíme v nějakém přijatelném čase, stanou se pro nás nedostupná. Budou v soukromých sbírkách a budou vystavována jen příležitostně nebo vůbec ne," řekla ČTK k podpoře akvizic krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Proto by chtěla do krajského rozpočtu prosadit pravidelnou položku na akvizice, aby ředitelé galerie a muzeí mohli s autory jednat a pravidelně nakupovat a sbírky doplňovat.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK