TZ: Unikátní kolekce sklárny Moser ozdobí Pražský hrad na počest oslav 100 let od založení Československa

Unikátní kolekce sklárny Moser ozdobí Pražský hrad na počest oslav 100 let od založení Československa / Praha / 25. 1. 2018

Kromě neodmyslitelných milníků z let 1938 či 1968 si Česko letos připomene především 100 let od založení republiky. K velkolepým oslavám se přidává i karlovarská sklárna Moser, která republiku reprezentuje po celém světě již od jejího založení. Na Pražském hradě si státní návštěvy již mnoho let připíjí z křišťálových číší kolekce Copenhagen. K významnému výročí státnosti připravila sklárna pro Pražský hrad novou unikátní kolekci křišťálových váz. Tato kolekce ozdobí slavnostní tabuli, u které se scházejí ty nejvýznamnější statní návštěvy.

Jedinečnou kolekci tvoří celkem patnáct dekorativních objektů. První dvě majestátní vázy, které budou zdobit reprezentační sály Pražského hradu, předali zástupci sklárny společně se sklářskými mistry Zdeňkem Drobným, Milanem Manem a mistrem brusičem Milanem Tůmou v úterý 9. ledna. Na oslavu výročí si pak na Hradě připili právě z moserovských číší z nápojového souboru Copenhagen. Ten historicky nechybí na všech důležitých setkáních prezidenta a Česko ve světě reprezentuje i na mnoha velvyslanectvích.

„Jako tradiční česká firma chceme přispět k jubilejnímu výročí republiky a vyzdobit jeden z nejslavnostnějších sálů v zemi unikátním dílem karlovarských sklářů.  Vzhled dekorativní kolekce je inspirován ikonickými moserovskými tvary z období kolem roku 1918, jež jsou umělecky ztvárněny a symbolicky přeneseny do současnosti,“ vysvětluje umělecký ředitel sklárny Moser Lukáš Jabůrek. Každý z kusů je vyroben od začátku až do konce výhradně ručně zkušenými mistry skláři, brusiči, kuliči a malíři. První dvě křišťálová díla vznikala dva měsíce a svůj um a čas do něj vložilo dvacet sklářských mistrů. Zbylých třináct děl bude předáno v březnu 2018.

Výrazné vázy z ekologicky čistého bezolovnatého křišťálu vynikají jedinečnou optikou dokonalého brusu pláství a jsou zdobené monogramy se současným znakem prezidenta a znakem prezidenta Masaryka.  Kromě průzračné křišťálové barvy budou součástí unikátní kolekce také vázy v topasové a rosalenové barvě zdobené 24karátovým zlatem. Tajemství výroby nenapodobitelných moserovských barev spočívá v kombinaci těch nejkvalitnějších surovin, které se taví s příměsí vzácných zemin a oxidů kovů. „Majestátnost dílům dodává zlacená oroplastika lipových listů, které odkazují k symbolům státnosti. Celá kolekce tak kontrastně souzní s architekturou prostor Pražského hradu a vypráví velký příběh pro další generace českého národa,“ doplňuje Lukáš Jabůrek.

O sklárně Moser

Značka luxusního křišťálu nese jméno po Ludwigu Moserovi, který v roce 1857 zřídil vlastní ryteckou dílnu a obchod se sklem v centru města Karlovy Vary poblíž Tržní kolonády už v březnu 1857. Ve svých necelých čtyřiadvaceti letech tak položil základy unikátní manufaktury, kde pod rukama mistrů sklářů a rytců vznikají jedinečná křišťálová díla. Luxusní nápojové sety, dekorativní objekty a mistrovské rytiny Moser jsou vyhledávanými artikly mezi zahraničními i domácími milovníky originálních křišťálových děl. Doma, v České republice, je Moser vnímán jako nejluxusnější česká značka.