Na Hradě začíná první výstava k výročí vzniku ČSR

10. 1. 2018ČTK Infoservis

Na Pražském hradě dnes začíná první z velkých výstav ke 100. výročí vzniku Československa nazvaná V základech státnosti. Její návštěvníci uvidí originální rukopisy, listiny potvrzující královská privilegia nebo vzácné archeologické památky. Otevřená bude v Císařské konírně zdarma každý den od 10:00 do 18:00. Skončí 15. ledna.

Mezi exponáty je třeba evangeliář z 9. století, který byl použit při korunovaci Karla IV. českým králem. Jeho desky jsou bohatě zdobeny. K vidění je také zlatem zdobená takzvaná Svatovítská apokalypsa z let 1059-1085. Obsahuje obraz, na kterém je podle historiků český kníže Spytihněv II. nebo jeho nástupce Vratislav II. před královskou korunovací roku 1085. Vystaveny jsou také Dražický kodex, dvě ze zlatých bul, které vydal v roce 1212 budoucí císař Fridrich II., a další vzácné listiny a rukopisy.

Další okruh nabízí archeologické nálezy z počátků české státnosti. Vystavena je třeba unikátní stříbrná plaketa s vyobrazením jezdce s dravým ptákem nalezená v hrobě muže pochovaného v předsíni velkomoravského kostela ve Starém Městě. Podle historiků zobrazuje moravského panovníka. V expozici jsou i nálezy z knížecího hrobu z 9. století nebo stříbrná čelenka z 12. století. Reliéfy, které jsou na ní vyobrazeny, představují korunovační ceremoniál.

Výstava V základech státnosti je první z pěti velkých výstav, které se budou letos na Hradě konat u příležitosti 100. výročí založení Československa a 25 let od vzniku České republiky. Podle organizátorů nebyl takový soubor památek ještě nikdy vystaven. Protože jde o vzácné originály, expozice potrvá jen šest dnů. Kvůli zachování klimatických podmínek navíc může být v jeden okamžik přítomno pouze 60 návštěvníků.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK