GASK v Kutné Hoře chystá výstavu k 50. výročí úmrtí Jiřího Trnky

8. 1. 2018ČTK Infoservis

Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře chystá retrospektivní výstavu k 50. výročí úmrtí malíře, ilustrátora a jednoho ze zakladatelů českého animovaného filmu Jiřího Trnky (1912 až 1969). Expozice nazvaná V zahradách imaginace začne 23. listopadu 2019 a potrvá do 19. dubna 2020. Její uspořádání dnes schválili krajští radní, sdělila ČTK Helena Frintová z tiskového oddělení krajského úřadu.

Multimediální expozice je podle ředitelky GASK Jany Šorfové připravována od roku 2016. "Očekáváme, že se na ni přijde podívat více než 40.000 návštěvníků. Bude interaktivní a bude určena hlavně pro rodiny s dětmi," uvedla Šorfová. Náklady dosáhnou téměř devíti milionů korun, z toho 1,8 milionu Kč organizátorům poskytne Středočeský kraj. Součástí projektu, který vznikne kombinací výstav Návštěva u Jiřího Trnky a Trnkova zahrada 2, bude řada doprovodných akcí. Šorfová předpokládá, že výstava by se mohla vydat i do zahraničí.

Pro své ojedinělé schopnosti býval Trnka často označován za renesančního umělce, on sám se však považoval především za malíře. Největší popularitu mu přinesly zejména ilustrace dětských knih, například Broučků Jana Karafiáta nebo Hrubínova Špalíčku veršů a pohádek.

Spolu s Hermínou Týrlovou a Karlem Zemanem stál u zrodu studia Bratři v triku. V roce 1947 založil vlastní studio, které neslo jeho jméno a orientovalo se více na loutkové filmy. Ve studiu prý trávil i 16 hodin denně, pamětníci na něj vzpomínají jako na introverta ponořeného do práce.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK