Hollar zahájí tradiční výstavu jubilantů, je jim od 40 do 90 let

3. 1. 2018ČTK Infoservis

Půl století věku dělí na tradiční výstavě jubilantů Hollaru nejmladší účastníky od nejstarších členů spolku. Čtyřicet let letos oslaví Bedřich Kocman, nejstaršími letošními jubilanty jsou Květa Pacovská a Jindřich Kovařík, na které čeká devadesátka. Mezi dvacítkou letošních jubilantů jsou známá jména jako třeba Martin Velíšek, který se dožívá padesátky, Eduard Ovčáček, který bude mít 85 let, a stejného věku se dožije i Vladimír Suchánek, bývalý dlouholetý předseda Hollaru.

Každoroční výstava jubilantů Hollaru má aspekty všech podobně koncipovaných skupinových výstav. Vedle klasického, spíše ilustrativního pojetí grafiky se tak uplatňuje i projev rozmáchlejší, rozměrem a založením monumentálnější, uvedla kurátorka výstavy Alena Laufrová. "Typické je, že chuť a odvaha odkrývat a rozšiřovat možnosti grafického umění nesouvisí s věkem umělce. Jsou grafici neklidu a neustálého hledání a grafici zakotvení v poctivé jednotě jednoho výtvarného postoje, grafici rozkročení ve více médiích a polohách a grafici věrní jedné technice," uvedla.

Své jubileum slavil loni i sám spolek Hollar, který vznikl v roce 1917. Programem sdružení byla od jeho začátku technická dokonalost grafické práce a navázání na tradice 19. století. K jeho zakládajícím členům patřili František Bílek, František Kysela či Jan Konůpek.

První členská výstava se konala v roce 1918. Od 1956 fungoval jako skupina Hollar při Svazu československých výtvarných umělců (SČVU), byl orientován na průbojnější a experimentální směry a propagaci české grafické tvorby v zahraničí. Spolek nedobrovolně přerušil činnost roku 1972 v období normalizace. Po roce 1989 byl obnoven a později získal zpět galerii na Smetanově nábřeží. Nyní sdružuje 160 českých grafiků, teoretiků umění a tiskařů.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK