Síť Českých center nově povede Ondřej Černý

7. 12. 2017ČTK Infoservis

Síť Českých center nově povede nynější ředitel její mnichovské pobočky Ondřej Černý. Ve funkci od 1. března nahradí Moniku Koblerovou, kterou vedením center pověřilo ministerstvo zahraničí po dubnovém odvolání ředitele Jiřího Závěšického kvůli neshodám ohledně obsazení místa ředitele Českého centra v Paříži. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. Na současnou pozici Černého úřad vypíše výběrové řízení.

Černého do čela center v polovině listopadu vybral ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ze tří uchazečů, které určila komise složená ze zástupců ministerstva a Českých center při dvoukolovém výběrovém řízení. Konalo se v září a říjnu a přihlásilo se do něj 11 uchazečů.

"Šestičlenná komise přihlížela při svém výběru zejména k profesní zkušenosti kandidátů, jejich orientaci v oblasti agendy Českých center, předložené koncepci jejich fungování a manažerským zkušenostem. Na základě součtu bodového hodnocení vybrala tři nejlepší uchazeče a jejich seznam předložila ministru zahraničí, který vybral kandidáta s nejvyšším dosaženým počtem bodů, tedy Ondřeje Černého," uvedla mluvčí.

Odvolání někdejšího ředitele Závěšického předcházel spor o obsazení postu ředitele Českého centra v Paříži. Závěšický na něj odmítl jmenovat vítěze konkurzu Jeana-Gasparda Páleníčka, což pobouřilo část francouzské kulturní a akademické scény. Francouzi si stěžovali u české diplomacie a záležitost se Závěšickým nakonec řešil ministr Zaorálek. Ten se rozhodl Závěšického odvolat.

Pařížská pobočka je od ledna stále bez šéfa, minulý měsíc ministerstvo počtvrté vyhlásilo výběrové řízení na jeho místo. Z předchozích tendrů ředitel pobočky nevzešel, do současného se zájemci mohou hlásit do 4. ledna.

Personální změny se letos dotkly i některých dalších poboček Českých center. Například ve Stockholmu se ředitelkou stala Zuzana Kabelková, bruselskou kancelář vede Jitka Pánek Jurková. Od května je znám i nový ředitel Českého centra Vídeň Mojmír Jeřábek.

Česká centra jsou příspěvkovou organizací ministerstva zahraničí. Síť tvoří 22 poboček na třech kontinentech. Úkolem týmů je propagovat českou kulturu, vědu i napomáhat obchodním stykům.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK