Top5týdne 5. 12. 2017

Manifesta budou mít první kurátorský tým, Emmanuel Macron přislíbil vrácení afrického kulturního dědictví do Afriky, zastupitelé Pardubického kraje budou hlasovat o přesunutí Východočeské galerie, ministrem kultury v nové vládě bude pravděpodobně Ilja Šmíd, Tate Gallery čelí kritice kvůli platům ředitelek a ředitelů

1/ Byl oznámen kurátorský tým Manifest 12

Evropské bienále současného umění Manifesta se příští rok uskuteční v sicilském Palermu a chystá zásadní organizační změnu. Doposud vznikalo bienále pod taktovkou jednoho kurátora, Manifesta 12 bude však připravovat čtyřčlenný tým, složený z italského architekta Ippolita Pestellini Laparelliho, nizozemské režisérky a novinářky Bregtje van der Haak, španělského architekta Andrése Jaque a švýcarské kurátorky Mirjam Varadinis. Ústředním motivem bienále bude „globální zahrada“.

2/ Emmanuel Macron slibuje vrácení afrického kulturního dědictví

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v řeči pronesené na návštěvě africké republiky Burkiny Faso zavázal vrátit africké kulturní dědictví zpět do Afriky. Mělo by se tak stát během následujících pěti let. Podle odhadů se v uměleckých sbírkách po celé Francii nachází přibližně 4 500 děl africké provenience. „Existují pro to historická vysvětlení, ale neexistují opodstatnění, která by dnes stále platila. Africké umění nemůže být záležitostí pouze evropských sbírek a muzeí.“

3/ Pardubický kraj podporuje záměr přesunutí Východočeské galerie do Gočárových mlýnů

Pardubičtí radní již dříve v tomto roce oznámili záměr přesunout Východočeskou galerii do nových prostor. Má se tak stát u příležitosti rekonstrukce zámku, v němž galerie doposud částečně sídlila. Jako nejvhodnější prostor byly vybrány Gočárovy mlýny, jejichž majitel, architekt Lukáš Smetana, představil v uplynulém týdnu návrh architekta Petra Všetečky na jejich rekonstrukci. „To, že se naskytla možnost majetkově se domluvit s majitelem, je výborné. Ve stávajících prostorách galerii dobře není. Ta je z podstaty věci otevřenou institucí, potřebuje víc prostoru,“ říká Všetečka. O návrhu nákupu části mlýnů bude za dva týdny hlasovat krajské zastupitelstvo.

4/ Novým ministrem kultury bude jmenován Ilja Šmíd

Ve vznikající menšinové vládě ANO bude ministerstvo kultury vést pravděpodobně muzikolog a hudební manažer Ilja Šmíd. Naposledy působil jako šéf opery Divadla J. K. Tyla v Plzni, v letech 1996 až 2012 byl nejprve ředitelem Pražské komorní filharmonie a posléze ředitelem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, odkud odešel po vleklých sporech se svými kolegy. Své jmenování na post ministra kultury Šmíd blíže nekomentoval.

5/ Tate Gallery čelí kritice kvůli nerovným platům ředitelů a ředitelek

Tate Gallery byla v uplynulých dnech kritizována za nerovné platy lidí ve svém vedení. Nicholas Serota a Chris Dercon, ředitelé Tate a Tate Modern, dostávali vyšší platové ohodnocení než jejich nástupnice Maria Balshaw a Frances Morris. Rozdíly se pohybují v řádu deseti tisíc liber za rok. Mluvčí Tate situaci obhajuje tvrzením, že noví zaměstnanci nedostávají plat podle toho, kolik dostávali jejich předchůdci, ale podle zkušeností a odpracovaných let.


Foto: 1: Prezentace kurátorského týmu Manifesta 12, oficiální FB stránky Manifesta Biennial; 2: Winternitzovy mlýny automatické, Wikipedia Commons, Marion1111; 3: Tate Modern v Londýně, foto: Wikimedia Commons, Hans Peter Schaefer

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.