Sbírka na obnovu vyhořelého kostela v Třinci

1. 12. 2017ČTK Infoservis

Už téměř tři miliony korun se sešly na kontě určeném na obnovu vyhořelého kostela v třinecké části Guty na Frýdecko-Místecku. ČTK to dnes řekla starostka Třince Věra Palkovská. Ostravsko - opavské biskupství nyní hledá vhodné stromy, které na stavbu věrné repliky použije. Jejich těžba začne pravděpodobně v lednu.

"Původní kostel byl postaven z jedlového dřeva. Nyní v našich lesích provádíme průzkum, zda tam kvalitní jedlové dřevo v takovém množství je. Pokud ho budeme mít, těžba začne v lednu," sdělil dnes ČTK pracovník stavebního odboru diecéze Miroslav Hurník. Pokud biskupství ve svých lesích kvalitní jedle mít nebude, bude se podle něj kostel stavět z toho nejkvalitnějšího smrkového dřeva.

Stavba kostela by měla být hrazena z pojistného plnění. Náklady se odhadují na 20 milionů korun. Vnitřní vybavení kostela by měla pokrýt právě sbírka, kterou vyhlásilo město Třinec. "Týdně na kontě přibývá v průměru 50.000 korun. Celková částka se nyní pohybuje okolo tří milionů korun. A rozhodně není konečná," řekla starostka s tím, že na příští rok se chystá hned několik akcí jejichž výtěžek má pomoci s obnovou památky.

Dřevěný kostel v Gutech vyhořel počátkem srpna. Policie krátce nato zadržela tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka. Podle ní stavbu zapálili úmyslně. Minimálně jeden v tom prý chtěl pokračovat a měl už vybraný další objekt. Nový kostelík by měl být postaven na jaře 2019.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK