TZ: Fotografie Imricha Vebera vypráví o životě košického sídliště

23. 10. 2017Artalk Infoservis

Imrich Veber / Something is Missing / kurátorka: Barbora Švehláková / etc. galerie / Praha / 18. 10. – 12. 11. 2017

Imrich Veber: Something is missing

etc. galerie, Sarajevská 68/16, Praha 2

 

18. 10. – 12. 11. 2017

otevřeno vždy pá-ne od 13 do 18 hod

 

17. října byla zahájena výstava fotografa Imricha Vebera v etc. galerii v Praze-Nuslích. Veber vytvořil společně s kurátorkou Barborou Švehlákovou instalaci, ve které vystavuje část svého fotografického cyklu o košickém sídlišti Ťahanovce.

„Imrich Veber ve své tvorbě opakovaně prověřuje nazírání na každodenní realitu okolo nás. Způsoby podobnými, jaké používá sociolog, mapuje prostředí a vztahy, konstruuje reportáže bez obsahu či situace, které dávají dokumentární fotografii smysl. Vytváří tak jakýsi záznam každodenních činností a rituálů odehrávajících se na košickém sídlišti Ťahanoviec,“ píše v kurátorské zprávě Barbora Švehláková.

V galerii etc. nevystavuje kurátorka a umělec fotografický cyklus klasickým způsobem. Kolem několika vybraných snímků vystavěli instalaci akcentující motiv obsažený ve Veberových posledních pracích. Tím je norma a její vliv na každodenní život obyvatelů panelového sídliště. Tato norma, která se stala pravidlem architektonické výstavby celých urbánních celků, pak jde zásadním způsobem proti individuálním potřebám lidí zde žijících.

Cyklus vznikal mezi lety 2015 – 2017, kdy Veber opakovaně navštěvoval Košice a hledal situace a prostory, ve kterých je znatelné, že zde „něco chybí“. Tak se jmenuje také samotná výstava (Something is missing), což odkazuje ke skutečnosti nedostavěného sídliště, které se mělo stát místem pro desetitisíce lidí. Plán z roku 1984 však nebyl nikdy dokončen a mnoho částí sídliště tak zůstalo nedostavěno.

 

Imrich Veber je český fotograf a dokumentarista, který žije a pracuje v Opavě. Ve své tvorbě zkoumá hranici mezi dokumentem a fikcí a často pracuje s fotografickými cykly. V současnosti působí jako asistent v Ateliéru fotografie na Fakultě umění Ostravské univerzity.