Top5týdne 3. 10. 2017

Byly zahájeny festival Fotograf a výstava finalistů Turnerovy ceny, po celém Česku proběhl Den architektury, byla udělena cena EXIT 2017 a Galerie Rudolfinum oslavila 100. výstavu happeningem Rogera Hiornse.

1/ Festival Fotograf

V Praze začal 27. září 7. ročník festivalu zkoumajícího současné tendence ve fotografii a filmu. Letos se pod titulem Eyes in the Sky zabývá problematikou internetu a přechodu od analogového k digitálnímu myšlení. V galerii hunt kastner je k vidění společný projekt Kajsi Dahlberg a Jiřího Skály, ve Futuře holandský kolektiv Metahaven představuje projekt Truth Futurism, další akce jsou ve Fotograf Gallery nebo v kinosále Galerie Rudolfinum. Zde budou probíhat filmové projekce, v Transitdisplay zase přednášky a workshopy. Akce končí 3. listopadu.

2/ Zahájena výstava finalistů Turner Prize

V Tate Gallery v Londýně byla otevřena přehlídka čtyř letošních finalistů – Hurvina Andersona, Andrey Büttner, Lubainy Himid a Rosalindy Nashashibi. Podle artnetu je největším adeptem na ocenění Himid, vystavující starší i současné práce dokládající konzistenci jejího myšlenkového ukotvení. Výstava ukázala, že posunutím věkové hranice bylo docíleno vyzrálejšího a kvalitnějšího uměleckého projevu. The Guardian by rád ocenil emotivní videa Nashashibi, v BBC se pozastavují nad tím, že všichni finalisté zvládají médium malby a že letos nejsou na obzoru skandály ani šokující díla.

3/ Den architektury

Podtitulem letošního Dne architektury, který proběhl o víkendu, bylo Voda, lidé, města. Sídel se zapojilo na sedm desítek a připraveno bylo více jak 200 tématických procházek, besed a dalších akcí. Již tradičně byla součástí festivalu i filmová přehlídka Film a architektura, jejíž snímky doplnil úvody naříklad Adam Gebrian. Den architektury pořádá od roku 2011 spolek Kruh věnující se propagaci české architektury. Některé z akcí probíhají až do závěru pracovního týdne.

4/ Cenu EXIT 2017 má Marie Tučková

Bienálně udělované ocenění pro studenty českých a slovenských vysokých uměleckých škol pořádané Fakultou umění a designu UJEP v Ústí nad Labem získala Marie Tučková z pražské UMPRUM. Vítězce bude umožněna výstava v Domě pánů z Kunštátu v Brně, všem finalistům bude věnován katalog. Tučková uspěla se svojí performací a instalací Ursule Uwe / Monumenty lásky. Výstava finalistů probíhá do poloviny října v Galerii Emila Filly v Ústí nad Labem.

5/ Roger Hiorns zakopal MiG-21

Galerie Rudolfinum uspořádala v rámci oslav sté výstavy performativní akci britského umělce Rogera Hiornse, který v instituci před dvěma lety vystavoval. Hiorns nechal pohřbít stíhací letoun MiG-21 na pozemku nově vznikajícího výzkumného ústavu v Panenských Břežanech. Akt měl symbolicky spolu s letounem pohřbít i epochu, kterou symbolizuje, tedy 2. polovinu 20. století. Během ukládaní letounu do země vzniklo patnáctiminutové video, na místo akce bude upomínat nejspíše jen QR kód na nejbližší lavičce.


Foto: 1 – ditahavrankova.com; 2 – Ferens Art Gallery (místo konání výstavy), foto:foto: Keith DWikimedia Commons; 3 – předání ocenění EXIT 2017

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.