Top5týdne 12. 9. 2017

Národní památkový ústav slavnostně převzal ocenění za obnovu Kuksu, spor o Mariánský sloup na Staroměstském náměstí bude projednávat pražské zastupitelstvo, byly zprovozněny internetové stránky 28. Bienále Brno, byla zahájena výstava Nervous Trees Krištofa Kintery, zemřela Kate Millett.

1/ Slavnostní předání ocenění za obnovu areálu Kuks

NPÚ na počátku měsíce září slavnostně převzal ocenění Grand Prix evropského kulturního dědictví Europa Nostra za obnovu barokního areálu Kuks. Předání ceny se zúčastnil viceprezident Europa Nostra John Sell, který ocenil bohatou síť českých památek a vyjádřil přání, aby zisk ocenění napomohl růstu turismu. Zisk tohoto „evropského památkářského Oscara“, jak je ocenění nazýváno, od 1. září připomíná plaketa ve zdi hospitalu.

2/ Spory o Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

V průběhu léta udělil stavební úřad Prahy 1 povolení ke vztyčení kopie Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Korunoval tak úspěchem mnohaletou snahu Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu, zároveň ale vyvolal rozhořčení zástupců protestantských církví. Pro i proti umístění sloupu vznikly petice, kterými se 14. září bude zabývat pražské zastupitelstvo. „Dokud se veškerá odvolání nevypořádají, tak není možné nabytí právní moci (...) územního rozhodnutí.“ uvedla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Sloup byl jako symbol vítězství katolické církve nad protestanty vztyčen v roce 1650, v roce 1918 byl z politických důvodů stržen.

3/ Spuštěny webové stránky 28. Bienále Brno

Moravská galerie spustila oficiální webové stránky k 28. Bienále Brno. Web momentálně nabízí přehled aktualit ze stránek MG souvisejících s Bienále Brno, představení kurátorů a vizuálního stylu. Bienále se bude konat od 10. 5. do 26. 8. 2018, jeho kurátory jsou členové kreativní skupiny OKOLO Adam Štěch, Matěj Činčera a Jan Kloss.

4/ Zahájení výstavy Krištofa Kintery v Galerii Rudolfinum

V pražské Galerii Rudolfinum byla zahájena výstava Krištofa Kintery Nervous Trees, mapující posledních 5 let tvorby tohoto umělce. „Výstava akcentuje důležité procesy spolupráce, zdánlivě velmi banální, ale ve své podstatě esenciální pro fungování a rozvoj jakéhokoliv složitějšího systému. Zároveň však poukazuje na křehkost, na které vztahy mezi jednotlivými aktéry systému stojí a padají.“ uvádí galerie na svých oficiálních stránkách. Pro Rudolfinum se jedná o jubilejní 100. výstavu.

5/ Zemřela Kate Millett

Ve věku 82 let zemřela Kate Millett, spisovatelka, umělkyně a aktivistka. V oblasti umění se Millett zabývala sochařstvím a malířstvím, největší uznání a pozornost jí ale přinesla kniha Sexual Politics, která se stala jedním ze základních kamenů druhé vlny feminismu.


Foto: 1: Hospital Kuks, Wikipedia commons, MiPi; 2: Praha, Staroměstské náměstí, Wikipedia commons; 3: Katharine Murray Millett by Alice Neel, flickr, Cliff.

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.