Top5týdne 20. 6. 2017

Byl zahájen veletr umění Art Basel, Praha má kulturní koncepci pro roky 2017 - 2021, bylo podepsáno memorandum o stavbě nové budovy Západočeské galerie, zemřel Olbram Zoubek, staro-nová podoba pantheonu Národního divadla budí emoce.

1/ Byl zahájen veletrh umění Art Basel

Ve švýcarské Basileji byl zahájen veletrh umění Art Basel. Účastní se jej 291 galerií z celého světa, které vystavují díla od více než 4000 umělců. Mezi největší nákupní taháky patří obrazy od Pabla Picassa, Joana Miróa nebo Jean-Michela Basquiata. Oficiální stránky Art Basel upozorňují i na doplňkové kulturní akce, pořádané u příležitosti konání veletrhu místními institucemi.

2/ Pražští radní schválili kulturní koncepci do roku 2021

Pražští zastupitelé v minulém týdnu schválili Koncepci kulturního rozvoje pro roky 2017 až 2021. Koncepce zahrnuje výstavbu nového koncertního sálu, galerie moderního umění, budovy pro Slovanskou epopej a další projekty, dále stanovuje postup pro grantové komise při posuzování žádostí o finanční příspěvky. Zveřejnění koncepce ale vyvolalo výhrady z řad politických i kulturních představitelů. Podle těchto připomínek působí kulturní koncepce spíše jako předvolební program – s přihlédnutím k tomu, že komunální volby budou už příští rok, a že plán obsahuje příliš obecné formulace.

3/ Zastupitelé plzeňského kraje podepsali memorandum o stavbě nové galerie

Pokud ministerstvo kultury přispěje 480 milionů korun na stavbu nové galerie moderního umění v Plzni, stavba se uskuteční, rozhodli zastupitelé plzeňského kraje schválením memoranda v uplynulém týdnu. Ekonomický náměstek ministerstva kultury peníze přislíbil, ministerstvo ale podpis k memorandu připojí, až bude mít v rozpočtu dostatek peněz. Plzeňská galerie vlastní druhou nejcennější sbírku meziválečného umění na našem území, z prostorových důvodů ale nemá stálou expozici. Depozitáře navíc nevyhovují ani zákonu o ochraně muzejních sbírek. "Ještě nestavíme. Memorandum nám ale otevírá cestu k dalšímu jednání na ministerstvu financí.“ Uvedla náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová.

4/ Zemřel Olbram Zoubek

Ve věku 91 let zemřel akademický sochař Olbram Zoubek. Jeho dílo je typické především štíhlými lidskými figurami s výraznými gesty a je zastoupeno v českých i zahraničních sbírkách. Mezi veřejností je nejvíce znám Zoubkův památník obětem komunismu na pražském Újezdě nebo snětí posmrtné masky Jana Palacha. Jedním z umělcových posledních děl byla plastika Josefa Toufara, odhalená letos v únoru v kostele v Zahrádce na Havlíčkobrodsku.

5/ Pantheonu Národního muzea se vrátí prvorepubliková podoba, záměr vyvolal kontroverzi

Ředitel Národního muzea Michal Lukeš v uplynulém týdnu uvedl, že v rámci oprav budovy NM bude pozměněna i sestava pantheonu. Jeho podoba by se měla vrátit k prvorepublikové koncepci s přidáním bust císaře Františka Josefa I. a císařovny Alžběty. Kontroverze se rozpoutala kolem bust Julia Fučíka a Fráni Šrámka, které, jak uvedly některé zdroje, by měly být odstraněny. To vyvolalo nevoli zejména ze strany levicových politiků a historiků. Podle vyjádření Michala Lukeše byla ale Fučíkova busta odstraněna už v roce 1991 a Šrámkova busta pak součástí Pantheonu nikdy nebyla. NM proto chystá tento týden sérii informačních videí, které představí historii pantheonu a odůvodní záměry staro-nové koncepce.


Foto: 1: Art Basel 2009, Wikipedia Commons, Art Comments; 2: Jan Preisler: Jaro (ze sbírek Západočeské galerie v Plzni),Wikipedia Commons; 3: Památník obětem komunismu, Wikipedia Commons, Abir Anwar; 4: Panorama Národní muzeum, Wikipedia Commons, Aylorion.

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.